fredag 15 maj 2009

21 grader i skuggan!!!

...var det faktiskt när jag kom till stallet efter lunch idag - rena sommarvärmen! Måste se till att ta lite svalare ridkläder till stallet! Och Feykir måste se till att bli av med sista vinterpälsen...

Så snart vi lämnat gården red jag in i skogen på sidan av vägen så att Feykir fick lyfta ordentligt på benen samtidigt som vi kunde "böja och bända" runt träden. Han gillar verkligen den typen av lösgörande arbete och det var ganska motvilligt han sedan återvände ut på vägen igen.

Efter lite sidförande resp framdelsvändningar var det dags för tölt. Eftersom han i en hel vecka - minst - hållit fast vid att det nu är högersidan som är "svåra sidan" började jag att jobba med den. När jag samlat ihop honom genom att rida öppna för höger skänkel gjorde jag övergång till tölt genom att vifta lite med pisken - som jag hade i höger hand. Försökte hålla koll på min sits samtidigt som jag böjde honom med ledande tygeltag med högertygeln och där emellan STORA eftergifter. När han mjuknade i sidan blev jag stilla i händerna, satt bakåt och höll om ordentligt med skänklarna. Flyttade honom även undan för högerskänkeln (+pisken) ibland.

Vet inte om det var det effektiva lösgörandet i skogen eller det faktum att jag började jobba med högersidan i tölten (eller en kombination) men jag tyckte att han snart töltade riktigt trevligt trots jag red honom ställt till höger! När det kändes bra ställde jag om till vänster då och då som belöning. (Det känns verkligen bakvänt att skriva så - vänster har ju varit JOBBIGA sidan och höger har varit "belöningssidan"...!!!)


Red vägen mot Avan och sedan vår "travslinga" inne i skogen. Det var första gången på MINST sex månader som jag red där - jättehärligt! (Sex månader låter verkligen länge... men det stämmer nog faktiskt... troligen var det som senast i mitten av november. För första veckan i december opererades jag ju och när jag sedan kunde börja rida igen - i februari - så var plogvallarna för höga för att vi skulle kunna ta oss in i skogen.)

"Travslingan" är rolig - för det är bara en smal stig som slingrar sig fram genom skogen uppför en liten höjd. Det är precis en sådan stig som hästarna alltid brukar tycka om att springa på! (Jo, jag kallar den travslingan - fast Feykir och jag brukar alltid varva trav och galopp.)Den är lite lagom ojämn, så att hästen måste hålla koll på fötterna och på några ställen ligger det ett litet träd över stigen -perfekta att hoppa över! En annan har ju varit på hoppkurs hos Lillhästen, med ordföranden i Svenska fälttävlanskommittén som instruktör - så jag susar utan vidare över respektingivande hinder på i alla fall 20 cm!!! ;-) Idag drog vi dock på oss 4 fel för ett stopp... Det låg några stora sjok bark på marken precis vid en av stockarna - bark som måste ha ramlat av i vinter - och det var Feykir inte riktigt beredd på. Fast, det kanske inte blir 4 fel om hästen först stannar men sedan hoppar från stillastående?! (Har aldrig sett det hända på världscuphoppningarna så jag känner att jag blir osäker på vad som gäller...)

När vi kom upp på höjden flåsade Feykir ganska rejält i värmen - men han fick pusta ut medan vi skrittade tillbaka ner längs en skogsbilväg. Ibland brukar vi rida flera vändor uppför "travslingan" - men med dagens värme fick det räcka med en gång. Feykir har ju fortfarande en hel del vinterpäls kvar... Nackdelen med rundan i skogen är att jag sedan får börja om med att samla ihop honom om vi ska tölta på hemvägen också. Idag tror jag dessutom att han var ganska matt av värmen, så det var lite motigt att börja trampa under sig igen. Men jämfört med Reykur är Feykir ändå lätt att samla. Även om han fått gå i skogen och bli lång så går det att "plocka ihop" honom igen. Med Reykur fick jag helt enkelt stå ut med lång häst resten av ridturen i det läget.

Fast alldeles enkelt var det ju inte med Feykir heller idag... och han gjorde några försök att helt enkelt springa ifrån arbetet så jag fick göra några "tvärnitar" innan han insåg att det var lika bra att ta halvhalterna. När han tillslut töltat OK igen en stund tog vi skrittpaus som belöning. Avslutade den med att sidföra för högerskänkeln - med jättemycket tvärning. Han pustade och stånkade och välte nästan omkull - så jag tror verkligen att han korsade bakbenen ordentligt!

Avslutade med att trava. Feykir satsade först på Solvalla - men m h a halvhalter kunde jag efter en stund få honom att trava riktigt sakta. Och från det läget sedan driva honom fram emot bettet samtidigt som jag omväxlande ställde höger-vänster. Han var ju riktigt trött nu i värmen, men bitvis blev traven ändå riktigt trevlig! När han var duktig saktade jag av och skrittade tillbaka till stallet. Fast lite till fick han jobba - sidförde för högerskänkeln några gånger till. Det är så mycket lättare att jobba med "svåra sidan" på hemvägen när man har framåtbjudningen helt gratis! Hur mycket jag än begär att han ska tvära - och korsa bak - så vill han ju ändå gå hemåt!

När vi kom tillbaka till stallet hade KG precis lunchfodrat i hagarna. Eftersom Feykir flåsat så mycket i värmen gissade jag att han var minst lika torr i halsen som jag (jag hade ju också flåsat...) Så för att inte riskera foderstrupsförstoppning fick han först äta en halv skopa blöt betfor blandad med ett par liter vatten, innan han fick gå ut och äta hö med de andra. Av bantningsskäl var det ju dessutom bra att de andra fick lite försprång på hö:et - för i o m att Feykir är högst i rang får han ju alltid äta till dess sista höstrået är uppätet...

Inga kommentarer: