onsdag 8 april 2009

Svettigt värre!

Efter ännu en dålig natt var jag TRÖTT idag - så när jag släpade mig från jobbet undrade jag verkligen hur jag skulle orka rida lektion för Sylvia. Men det löste hon helt enkelt med att inte ge mig en chans att känna efter!

Vi var bara fyra på lektionen idag, två saknades, så hon hade verkligen tid att grilla oss ordentligt! När vi började skritta igång hästarna såg jag till att byta riktning hela tiden och fokusera på de stora eftergifterna som Atli ville ha. När vi sedan började skritta på volt kunde jag konstatera att Feykir blivit duktig på att slappna av och söka sig nedåt - men han slappnar av FÖR mycket och slutar "tänka framåt" - så jag fick jobba endel för att hålla igång honom.

Nästa övning gick ut på att trava på liten volt. Eller, det viktiga var att hästarna verkligen böjde sig ordentligt i sidan på liten volt och förhoppningsvis skulle det även bli trav. Men det hade Feykir INTE tänkt! Han kanske också var lite stel efter helgens kursande? Eller också hade han bara inte lust... Vi började i högervarvet och jag hade pisken på utsidan så jag kunde snabbt peta till honom lite på bogen när han försökte slänga sig ut åt vänster - samtidigt gav jag STOR eftergift på innertygeln. Det blev faktiskt enda gången han försökte med något sådant idag!




Men för den skull hade han inte tänkt trava på liten volt... Jag fick böja och böja och böja och böja och driva och driva och driva och driva... Ibland bjöd han på lite trav, samtidigt som han diskret försökte göra volten större. När jag inte tillät detta utan krävde ordentlig böjning i sidan så slutade han trava igen... Vi fick byta varv ändå tillslut och i vänstervarvet gick det lite bättre - d v s han var mjukare i sidan och han travade då och då. Han kan ju egentligen trava på små volter - men idag ville han uppenbarligen INTE!!! Efter en skrittpaus fick de andra rida längs spåret medan jag fick fortsätta på volt och byta varv ibland. När Feykir ÄNTLIGEN släppte lite i högersidan fick även jag rida längs spåret - men då kändes han genast som ett järnspett i innersidan! Fick böja ordentligt i hörnen - och lägga en volt då och då - men det var verkligen extremt svårt att få honom lösgjord i traven idag!

Nästa övning var att rida sluta. Det fick vi ju göra förra veckan också - och då upplevde jag det som rena katastrofen! Man brukar ju prata om hästminne - men Feykir hade definitivt förträngt att han någonsinn gått i sluta! Idag fick vi rida slutorna längs spåret - så vi hade ju visst stöd av staketet - och då var det lite mindre svårt. Jag fick ha pisken i ytterhanden för att han verkligen skulle flytta in bakdelen och använda små, små kramningar på innertygeln för att han verkligen skulle ställa sig inåt. I vänsterslutan måste jag dessutom passa så att jag inte ramlar utåt utan sitter rakt över hästen. Alldeles på slutet, när vi red högersluta, så kändes det faktiskt RIKTIGT bra i några steg. "Nu har du honom helt mellan hand och skänkel!" sa Sylvia.

Efter detta fick skulle vi tölta längs spåret. Feykir kändes mjuk i kroppen av slutorna och takten var inte alls tokig. MEN när jag ville rida ihop honom lite mer ville han inte lyssna utan gick emot handen.... Sylvia sa att när han blir så där fräck ska jag göra ett antal "tvärnitar" från tölt. Det gjorde jag och då skärpte han till sig. Det var verkligen en obstinat häst jag hade idag som på alla sätt försökte ta över kommandot!

Som avslutning fick vi faktiskt galoppera lite - trots att vi kallar oss "OBS-klassen"! Det var i vänster varv, vilket är Feykirs svåra varv... Men det var ju därmed det nyttigaste! Jag fattade galopp ur trav på volt och fick sedan driva som en galning för att hålla igång galoppen hela varvet runt. Han var ju REJÄLT trött nu och det var jag också... petade till lite med pisken för att han skulle ta med inner bak ordentligt - och då blev det hysterisk korsgalopp... Men det är väl som både Atli och Sylvia säger: jag måste använda pisken ÄVEN om det initialt blir sämre, för på sikt blir det ändå bättre av att han tar i ordentligt! Varvade galoppvarven med trav på volt till dess han kändes lösgjord och samlad igen - så jag hann bara tre varv galopp. Men nästa gång kanske även vi i OBS-klassen hinner mer?!

Var helt slutkörd i hela kroppen efter lektionen! Men det var samtidigt en skön trötthet. Nu ska jag ta ett varmt bad innan det är dags att sova!

Inga kommentarer: