torsdag 2 april 2009

Skimmeltips!






Det är väl ingen som missat att jag i många år var lycklig ägare till denne vackre herre??!!! När jag köpte honom var han grå med kolsvarta ben. När jag sålde honom 12 år senare var han nästan helvit... Under dessa år fick jag MYCKET erfarenhet av sisyfosarbetet "hålla vit häst vit". Därför har jag kunnat lämna några tips till Sylvia, nu när hon "blivit med skäck".














Det här är ett av mina bästa knep! Ett helt suveränt pälsglansmedel! Oftast använder man väl sådana i man och svans, särskilt på en skimmel som ändå aldrig ser blank ut. MEN knepet är att använda det i pälsen! Det är ju med skimmlar som med mjölk - man behöver bara vända sig om för att den ska koka över/ha skaffat sig några REJÄLA, gula pissfläckar... Men nu ska du få lära dig knepet som gör att fläckarna inte bli något större problem i framtiden!






Börja med att bada din skimmel (eller skäck) så att den är riktigt vit och fin. Allra effektivast är att använda skimmelschampo. När hästen är torr ska man sedan spraya (eller i Reykurs fall gnida in med en svamp - sprayflaskor kan faktiskt döda en skimmel!!!) detta medel på de ställen där hästen brukar få fläckarna. (Ledtråd: under magen och på bakbenen.) Låt torka.






Nästa gång du vänder dig om har förståss din skimmel skaffat sig några rejäla gula fläckar igen. Men nu är det bara att fukta en svamp eller rotviska med lite vatten och enkelt torka/borsta bort fläcken!!! TADAAAA!!! Pälsglansmedlet har helt enkelt lagt sig som en hinna runt varje hårstrå, så pisset har inte kunnat tränga in i stråna utan ligger bara utanpå.


(Bilderna på Reykur och Eva är från ett ridläger med Nina K på Storön utanför Kalix, juli 2006.)

Inga kommentarer: