onsdag 15 april 2009

Ridning som skattefri friskvård

Våren 2008 godkände ääääääntligen riksdagen skatteutskottets förslag att bl a ridsport ska jämställas med andra idrotter som avdragsgill friskvård. Men finansminister Anders Borg har ändå sagt nej till detta... Han har tydligen inte förstått att det inte behöver vara dyrare att rida på ridskola än att träna på ett gym! Skatteutskottet har däremot slagit fast att det inte bör vara staten som bestämmer vilka idrotter som får subventioneras på en arbetsplats - istället vill man införa ett tak för ersättning, vilket saknas idag. "hellre många som sportar mycket och får mindre betalt än färre som sportar och får mycket betalt" säger Helena Leander i skatteutskottet.









Än så länge gäller dock uppenbarligen Anders Borgs "veto" i frågan... men nu i april ska folk från ridsporten tillsammans med representanter från övriga "diskriminerade" idrotter (golf, utförsåkning och segling) träffa politikerna vid en hearing i riksdagen och där åter ställa krav på att sporterna ska jämställas med andra idrotter. Under Stockholm International Horse Show i Globen i höstas överlämnade ridsporten nära 30.000 namnunderskrifter till riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) som länge drivit denna fråga i riksdagen. Dessa listor kommer hon att ta med till hearingen nu i april.









Om frågan inte hunnit få en lösning ska Svenska Ridsportförbundet finnas på plats och ställa samma krav under den politiska Almedalsveckan i Visby i juli.







Källa: Tidningen Ridsport





Här är jag i full färd med att utöva friskvård - "min personlige tränare" hjälper förståss till! Ingen kan som Feykir motivera mig att orka träna!

Dagens orättvisa behandling av ridsporten kommer så OFTA upp i diskussioner mellan folk som rider. (Detta och det faktum att de bidragssystem som finns idag diskriminerar alla som inte fått ansluta sig till Riksidrottsförbundet. ) När Anders Borg för ungefär ett år sedan sade nej till skatteutskottets förslag med motiveringen att ridning inte uppfyllde kriterierna (idrott eller friskvård av enklare slag) blev jag arg och mejlade honom frågan om VAD i kriterierna som inte var uppfyllt. Är ridning inte BÅDE idrott och friskvård? Varför kan ett träningskort på ett dyrt gym räknas som "av enklare slag" men inte att rida lektion på ridskola? Men jag fick inte ens ett svar... (När jag i ett annat ämne skrev en fråga till folkhälsominister Maria Larsson (Kd) fick jag däremot ett lååångt svar motsvarande mer än en A4-sida! Så den där Borg skulle VERKLIGEN behöva jobba på sin image!)

2 kommentarer:

Lisa sa...

Kloka tankar, håller med fullständigt - bättre friskvård än att få göra det man tycker om finns det väl knappast! :)

MalinS sa...

Bra rutet Anna!
Och vad fin Feykir är på bilden! Helt taktren dessutom! :)