måndag 27 april 2009

Elchocksbehandling!

...var det ju inte riktigt jag fick av sjukgymnasten i em, men el var inblandat i alla fall... "interferens" kallade hon det. Men nu går jag händelserna lite i förväg...

I morse var det inte riktigt lika illa i ryggen som i går, men när jag kört till jobbet och klev ur bilen kändes det INTE bra... Ringde CityRehab, där jag tränar i bassängen för att höra om min sjukgymnast Eva möjligen hade något tid till mig denna vecka - och hon hade precis fått ett återbud idag kl 18!!! Jag skulle dessutom träna i bassängen 16.40 då det kunde ju inte bli mer perfekt!

Sedan under dagen kände jag mig ändå ganska hyfsad i ryggen, bara jag var försiktig, så jag började nästan undra om det var onödigt att ta upp sjukgymnastens tid... Men så snart jag råkade göra en lite mer oförsiktig rörelse kändes det mycket mer så jag övertygade mig själv om att det nog ändå var rätt att gå dit och få ryggen kollad.

På väg till bassängen svängde jag förbi Norrbottens Häst och Fritid för att beställa Midurs nya klubbjacka. Det är samma jacka som på bilden nedan, fast i svart.






Jag hade inte varit till Häst & Fritid på hela vintern och blev glatt överraskad över att Annica utökat sortimentet så mycket. Hon hade bokstavligen fyllt lokalen ända upp till taket! "Jo, det behövs stege för att nå det som är högst upp vid taket!" bekräftade hon. Jackan jag har på bilden är i storlek M och den rymmer jag t o m två tröjor under ifall jag vill (+underställ). Bestämde mig för att beställa Midurjackan i storlek S - då har jag en "sommarvariant" när jag bara vill ha en tunn tröja under och sedan en rymligare variant för vår, höst och varmare vinterdagar. Perfekt! Köpte en flaska pälsglans också innan jag skyndade till bassängen.

Efter min vanliga bassängträning (då jag fick anpassa vissa rörelser för ryggens skull) var det så dags för träff med min sjukgymnast. När jag berättat om mina bekymmer och hon undersökt mig grundligt konstaterade hon att "roten till det onda" ligger uppe i bröstryggen. Jag får inskränkt rörlighet där och detta belastar i sin tur ländryggen. Problemen i bröstryggen har vi känt till i många år - och flera av mina övningar i bassängen ska motverka detta. Men nu har det uppenbarligen inte räckt till - och antagligen har rörligheten varit inskränkt ganska länge för alla muskler runt ländryggen var nu MKT "irriterade" och ömma.

För att häva det akuta problemet i ländryggen fick jag därför interferens-behandling. Hon fäste elektroder på de mest ömmande områdena och när hon sedan kopplade på strömmen kändes det som att det var små händer som knådade! Underligt att ström kan kännas så! Fick ligga med detta i 15 minuter. Sedan fick jag uppmaningen att hålla musklerna i ländryggen varma och undvika att belasta dem i onödan. Gå i trappor eller ojämn terräng, stå med mer vikt på ena benet... är sådant jag ska undvika. Jag ska sitta ner när jag tar på mig byxor och skor o s v. Samt även använda min egen TENS-apparat (en manick för smärtlindring - liknar interferensen lite grand). Sitta långa stunder är inte heller bra, men däremot att hålla sig i rörelse. Som tur var hade hon inga restriktioner när det gällde ridning!!! En BRA sjukgymnast med andra ord!!!

Men roten till det onda sitter alltså i bröstryggen, så hon betonade än en gång de övningar jag har i bassängen för att bibehålla rörligheten i detta område. Samt lärde mig något jag kan göra då och då under dagen - hon kallade det "vila som en kusk". Sitta med benen lite i sär, låta underarmarna vila mot låren och skjuta rygg så mycket jag bara kan så att bröstryggen sträcks ut. När jag provade skjuta rygg sa hon hela tiden: "mera, mera mera!" så uppenbarligen var jag rejält stel! Men det var jätteskönt!

Interferensen är tydligen VÄLDIGT effektiv - det kan faktiskt vara så att dagens behandling i kombination med de övriga råd jag fick gör att jag blir bra igen! Men om smärtorna i ländryggen består ska jag boka tid för ny interferensbehandling nästa vecka.

När jag låg där på britsen och blev "knådad" av elen så såg jag för mig hur ET-Maria behandlade Feykir! Han fick dock inte interferens - men väl laserbehandling!

Inga kommentarer: