onsdag 18 mars 2009

Sylvialektion

Efter två dagars vila var det dags att rida lektion igen. Har fortfarande ganska mycket värk, så jag var väl inte i toppform direkt... Vi fick börja med att lösgöra i skritt på volt och jag försökte fokusera på "elektriska" förhållningar och stoora eftergifter där emellan. Det funkade riktigt bra! Fast Feykir var visst inte heller i toppform idag... Två gånger snubblade han så rejält att han gick ner på knä! Och dessutom hade han lite problem med sin egen skugga... i ett visst hörn av ridbanan försökte den då och då attackera honom!




Vi fick skritta på volt och en gång/varv göra förhållning på yttertygeln, flytta ut bakdelen ett steg och sedan rida fram igen. SNABBA reaktioner ville Sylvia se, både när vi flyttade och när vi sedan red fram igen. Det där "snabba" är ju inte vår starka sida direkt... Men i övrigt gick det rätt bra - vi har ju flyttat bakdelen hela helgen!




När vi skulle "jogga igång" hästarna i tölt längs spåret kändes Feykir INTE kul... Han var lååång, hängde i handen och grisepassade... Fick göra MÅNGA och TYDLIGA halvhalter, med stor eftergift - och succesivt blev han lite kortare, lite mindre framtung och takten blev bättre.

Nästa steg blev att tölta på volt och böja innersidan. Även nu försökte jag fokusera på de "elektriska" tygeltagen på innertygeln och när jag lyckades svarade Feykir jättebra! Sedan är det ju det där med att sitta på rumpan och hålla om med skänklarna... tänk att det ska vara så svårt! Vi fick omväxlande ställa hästarna utåt och inåt på volten. Först i vänstervarvet och det var svårt, men det gick. När vi sedan bytte till högervarvet började Feykir släppa bättre och korta stunder kändes han riktigt bra!

När vi sedan skulle "trava av dem" några varv längs spåret ville Feykir DYKA ner - så Sylvia uppmanade mig att ha lika korta tyglar som i tölten och rida framåt ordentligt, även om takten då blev sämre. Han försökte verkligen på alla vis få mig att släppa ut på tyglarna! Men nu kunde han inte lura mig och dessutom BÖJDE jag i hörnen genom att lägga innertygeln mot bogen. Resultatet blev tillslut en ganska trevlig trav!

När vi ridit klart sa Sylvia: "Nu måste du sätta honom ORDENTLIGT på rumpan de närmaste dagarna! Idag försökte han bara hänga i handen och slippa jobba med bakbenen - du måste vara lite arg och säga att han ska skärpa sig!"

När jag åkte hem från stallet var jag så trött att jag nästan var yr... Sköldkörtelproverna visade inget konstigt, så det förklarar inte att jag är så trött... Men de senaste dagarna har jag haft mycket mer värk igen... LCHF-kosten har hjälpt mig så mycket i vinter, men nu verkar det inte räcka längre... Det är kanske värken som gör mig så oerhört trött - i kombination med trötthet p g a att jag sover mycket sämre när jag har ont också... Så nu tänker jag faktiskt gå och lägga mig, fastän klockan bara är 20.30. God natt!

Inga kommentarer: