torsdag 26 mars 2009

Ridterapi

"Det har blivit allt vanligare att använda hästar som en del i vård och behandling av personer med funktionshinder, psykiska problem eller inlärningsproblem. Margareta Håkansson på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Skara, har forskat på området och menar att just ridning passar särskilt bra som rehablitering." från sr.se

Margareta berättar att hästens rörelser i så stor utsträckning liknar rörelsen när människan går - så det mest effektiva sättet att träna sig för att kunna gå faktiskt är att sitta till häst! Genom att sitta på hästen tränar man upp styrka i benen och stabilitet i bålen - vilket är nödvändigt för att kunna gå.

Nedanstående länk är ett webbradioinslag om detta, där man också får höra om en tolvårig kille med flera olika handikapp. För två år sedan fick han börja rida - och strax därefter tog han sina första steg i livet! Dessa fantastiska hästar, säger jag bara!!!

webbradio

(Nu har ju Jonna lärt mig länka så här snyggt! *stolt*)

2 kommentarer:

Jonna sa...

Vad du är duktig Anna *Tumme upp*

Just sån här terapi har jag saknat under alla år jag varit sjuk. Vet att det funnits i västerbotten, men inget här upp hos oss. Kanske vi skulle starta nåt sånt, eller kanske Sylvia kan börja samarbeta med landstinget.

Anna sa...

Vet att Malena varit intresserad av att dra igång något sådant - tror t o m hon gick någon förberedande kurs! (Hon är ju sjukgymnast.)Men jag vet inte om hon tänkt gå vidare...