söndag 1 mars 2009

Ridit igen!!!

Vid läkarbesöket i onsdags, med anledning av att jag fått små blödningar i mitt operationsärr, sa läkaren PRECIS vad jag ville höra: "Så snart det känns bra är det bara att börja rida igen!" Passade dock på att vaccinera Feykir i veckan så han behövde få några vilodagar innan jag idag kunde börja rida lite lugnt igen. Detta sammantaget gjorde att det inte blev någon isritt till Gråsjälören med miduriterna för mig och Feykir idag. Men Kristin och Lale från Mariebäck skulle vara med. När jag kom till stallet vid lunchtid idag höll de just på att lasta Funi och Joki i transporten. Solen sken och det var -10 minusgrader, men SMHI hade hotat med snö som skulle komma in söderifrån så det var bara att hålla tummarna för att de skulle få behålla solskenet under ridturen! Norrbottens Kuriren brukar oftast ha ett reportage om isritten, så det blir spännande att se i tidningen i morgon!













Igår kväll hade jag VÄLDIGT ont i axlar och nacke och skyllde detta på att jag borstat vinterpäls så frenetiskt två dagar i rad. Det krävdes en låååång stund på spikmattan innan jag kunde somna. Så idag blev det bara en snabb "avrivning" innan jag sadlade Feykir. Men eftersom det var -10 så var han ju torr i pälsen och därmed lättborstad.



















Red på ridbanan för att kunna avbryta ifall det skulle göra ont i mitt ärr - och dessutom ville jag gärna testa övningarna som jag fick se Eva m fl rida på lektionen i onsdags. Feykir var avslappnad och trevlig - sträckte ut ordentligt och frustade när vi skrittade igång. Första övningen från onsdagslektionen var serpentiner mellan meddellinjen och spåret. Det skulle vara "tvära" serpentiner så att man böjde hästarna ORDENTLIGT m h a innerskänkeln. Innertyglen skulle man inte dra rakt bakåt, utan in mot manken för att förhindra hästen att skjuta ut innerbogen. Det här med tyglen var MKT effektivt på Feykir - f f a när man vill svänga åt höger försöker han annars alltid skjuta ut högerbogen och välta inåt för att inte behöva böja sig i sidan. Men detta fungerade jättebra! Då och då gjorde jag en volt till höger också - för att böja lite extra. Han slappnade av fint och tuggade på bettet!











Efter ett stort antal varv runt ridbanan med dessa serpentiner övergick jag till onsdagens övning nr 2: att skritta längs spåret och ställa ganska mycket inåt med stadig hand samtidigt som innerskänkeln skulle få honom att komma till eftergift. Då snabbt mjukna i handen och skritta på några steg innan jag ställde utåt och gjorde samma sak. Red denna övning i båda varven medan jag succesivt kortade upp tyglarna.











Avslutningsvis red jag övning nr 2 även i tölt. (Och noterade glatt att det fortfarande inte gjorde ont i magen att rida!) Tack vare att vi förberett så noga genom att "böja och bända" i skritt gick det riktigt bra! Fick jobba lite mer med böjningen i högersidan, men ganska snabbt kändes han mjuk även där! Avslutade med några volter i höger varv och han kändes så mjuk och trevlig att jag bestämde mig för att avsluta som belöning! Fortsatte dock att rida mkt böjda spår som avskrittning för att verkligen jobba igenom honom.











När jag satt av hade jag bara ridit drygt 30 minuter, varav mer än hälften var skritt. Ändå var han faktiskt ganska svettig. Men även -10 är nog ganska varmt med hans tjocka päls! Jag måste jobba vidare med pälsskrapan! Fast det får bli en annan dag - så att mina axlar hinner hämta sig!











Det var verkligen ROLIGT att rida igen! Och Feykir kändes dessutom riktigt lösgjord och fin!











I stallet träffade jag Fia, som har ridförbud f n p g a dålig rygg. "Ååååhhh, vad det såg härligt ut att få rida!" sa hon längtansfullt. Och jag svarade att det verkligen varit PRECIS så härligt också! Håller verkligen tummarna för att även Fia snart får börja rida igen. Hennes alltid lika stöttande make Nicke var med till stallet, precis som igår, och han sa: "Hon ska till läkaren på onsdag - så vi får väl se om hon blir utdömd. I så fall blir det slakt!" Jag föreslog att hon kunde få bli triangelmärkt istället...


Fia och Nickes Molly poserade så fint för Johan igår!

Inga kommentarer: