tisdag 24 februari 2009

All inclusive - för hårdrockare och andra!



När vi var på Maldiverna i januari hade vi för andra gången under någon av våra resor valt "all inclusive". Guidböckerna hade gett oss rådet att göra detta eftersom allt är så extremt dyrt på Maldiverna. (De måste ju importera i princip allt utom fisk och coccosnötter.) Väl på plats i den tropiska värmen, när vi insåg att det faktiskt stämde att en flaska vatten kostade 30 kr, var vi väldigt glada att vi följt rådet!






Då kunde vi ju t ex sitta här och njuta - i Sunset bar - och beställa in hur många "Soda water" resp Cola light vi ville - utan att bli ruinerade!




Att vi ö h t fick uppfylla min urgamla dröm om att åka till Maliverna är faktiskt tack vare DN resor. För ca ett år sedan hade de ett reportage om att Fritidsresor lyckats teckna avtal om charter dit och att det fanns riktigt prisvärda alternativ. Jag kastade mig förståss över datorn för att kolla - men det visade sig att reportaget var skrivet utifrån förhandsinformation så det fanns ingen info på resebolagets hemsida ännu.

Jag fortsatte att bevaka hemsidan och efter två veckor kunde man äntligen läsa om Maldiverna! Det fanns bl a HELT fantastiska alternativ där man bodde i en bungalow på pålar ute i vattnet, med en trappa direkt ner i havet och egen altan med jacuzzi där man kunde sitta och se solnedgången. KLOCKRENT - tyckte jag - ända till dess jag såg priset... 120.000 kr för två i 14 dagar... Då kom jag plötsligt på att jag inte var så intresserad av någon altan med jacuzzi... Som tur var fanns det ett par öar med BETYDLIGT billigare alternativ, men de var inte många. Eftersom man hade 10 dagar på sig från bokning till dess man måste betala bokningsavgiften insåg jag att det bara fanns en sak att göra: boka först och tänka sedan.





När de tio dagarna gått visade det sig att min strategi varit riktig - det fanns nämligen inte ett enda prisvärt alternativ kvar! Under denna tid hade vi hunnit läsa på om Maldiverna och bl a sett i Lonely Planet att "vår" ö räknades som en av de 10 bästa för snorkling!

I helgen har jag läst i samma DN resor att intresset för "all inclusive" ökar lavinartat när svenskarna bokar sina utlandsresor. Detta är tydligen inte helt okontroversiellt, eftersom det på många håll gör att turisterna bara stannar inom hotellanläggningen och möjligheten för lokalinnevånare i området att tjäna pengar på turisterna försvinner.

Fast just på Maldiverna hade detta ändå inte varit aktuellt. Eftersom öarna är så små har man delat upp det helt så att det antingen är en ö där maldivier bor eller också en hotellö - med en enda resort på varje. Däremot gör man båtutflykter från hotellöarna till de närmaste "bostadsöarna" - i princip den enda shoppingmöjligheten för turisterna. Dessutom verkar deras resorts drivas av lokala företag - men så har också landet tydligen den högsta genomsnittliga levnadsstandarden i sydostasien.


Enligt DN resor är efterfrågan på "All inclusive" allra störst från barnfamiljer och f f a på resor till Grekland, Cypern och Turkiet. Fritidsresor berättar t ex att försäljningen av denna typ av resor mer än fördubblats sedan förra året - nu väljer en femtedel av bolagets resenärer hotell med dignande bufféer, gratis drinkar och obegränsat med glass.


På annan plats i tidningen får man dock veta att "All inclusive"-begreppet tydligen inte bara är ett lockbete för charterturistande barnfamiljer. De hårdrockare som planerar att besöka "Sweden Rock" i juni har också möjlighet att boka "All-inclusive". Intressant nog ingår varken glass eller fria drinkar i detta - men däremot gratis spabesök! Så nu fick man en fördom om hårdrockare krossad!

Inga kommentarer: