tisdag 6 januari 2009

Japansk töltare!



Nej, det är faktiskt inte Feykir! Det är en häst av den japanska rasen dosanko. I Japan bor 125 miljoner människor, på en yta som motsvarar 80 % av Sveriges. Mer än hälften av denna yta består dessutom av berg och bergskedjor - så det finns inte plats för särskilt mycket hästar. Därför är hästar och hästverksamhet något väldigt ovanligt i Japan - de flesta japaner har faktiskt aldrig sett en häst i verkligheten! (I Sverige har 10 % av befolkningen någon sorts kontakt med hästar och 5 % rider regelbundet.)


De flesta av de hästar som ändå finns i Japan är galopphästar. Den största och nordligaste av Japans öar heter Hokkaido, med ett klimat och landskap som liknar det nordeuropeiska. Här ligger Sapporo, där man både anordnat vinter-OS och VM i skidåkning. Hokkaido har blivit något av ett hästcentrum i Japan, med stora stall för galopphästar, ridklubbar och ridleder. Här finns en av Japans sammanlagt åtta inhemska hästraser; dosankon. Det är en lugn men ibland envis häst med fyra gångarter - den fjärde är tölt. Hästarna blir 130-140 cm i mankhöjd och hålls fortfarande på det traditionella sätt som innebär att de går lösa i bergen året runt. Denna hästhållning har gjort att de starkaste och mest uthålliga har överlevt.


Man tror att dosankon härstammar från Mongoliet - där finns det också hästar som kan tölta. Idag används dosanko som turridnings- och terapihäst. Dessutom korsas de med fullblod för att få fram hästar lämpliga för ridskolor. Av tradition har ridskolorna i Japan annars mest använt pensionerade fullblodsgaloppörer, men då dessa är svåra att hantera för många elever fungerar korsning med dosanko bättre.


Idag finns ca 2000 dosanko på Hokkaido - så jämfört med islandhästarna är de ju en VÄLDIGT liten ras sett till antalet individer! Jag läste någon gång att det varje år föds ca 2000 för bara i Skagafjordur på norra Island!

Inga kommentarer: