måndag 29 december 2008

En perfekt skänkelvikning


OBS! Ekipaget på bilden har INGET samband med artikeln! ;- ) Vi försöker ju inte ens göra en skänkelvikning här... men även om vi försökte skulle den knappast ha blivit perfekt!


I brist på möjlighet till ridning i praktiken har jag ägnat mig åt den i teorin. Och hittat en intressant artikel i Ridsport special - med rubriken "En skänkelvikning att ha glädje av". Det är en intervju med dressyrryttaren och tränaren Mads Hendeliowitz som bl a säger följande:

"Det är mer värt med en riktigt bra skänkelvikning än en halvbra öppna eller sluta!" Enligt honom är det en gymnastiserande övning som är bra för alla hästar - den kan t o m ersätta gymnastikhoppning för hopphästar! "När du gör din skänkelvikning måste du sitta mitt över hästen, ha koll på hästen, på sittbenen, ditt kroppsspråk, huvudet och ögonen." Det handlar alltså om att samordna sina hjälper.

Ofta gör man skänkelvikningen på diagonalen och kan då använda hörnpasseringen till att samla hästen och få den framför skänkeln.

Så här gör du en perfekt skänkelvikning:

"Hästen måste hela tiden ha en bra framåtbjudning. Den inre skänkeln ska vara sidförande och den yttre framåtdrivande. Med den inre tygeln regleras ställningen medan den yttre förhåller och mothåller, men det är viktigt att tänka framåt. Den yttre skänkeln är viktig och måste fånga upp bogen. Placera ytterskänkeln lite längre fram och innerskänkeln längre bak."




Ekipaget på bilden har fortfarande inget samband med rubriken! Men på en av de sista ridlektionerna innan juluppehållet fick vi rida mycket skänkelvikningar. SVÅRT! Men när jag tillslut fick till några steg som var riktigt bra kändes också Feykir mjuk som ett gummiband efteråt! När jag läser texten ovan inser jag att en orsak till att jag tycker det är svårt att rida en bra skänkelvikning nog är att jag glömmer bort den där viktiga ytterskänkeln... jag har liksom fullt upp med allt annat! Dessutom avslöjar övningen så obarmhärtigt när man inte lyckas samordna hjälperna...

Förhoppningsvis är det slut på Feykirs jullov snart! Har nyss pratat med Eva om att jag tillfälligt behöver koppla in en medryttare. Hon var ju den första som jag vågade anförtro Reykur åt och nu har jag tillslut kommit till den punkten med Feykir också. Eva berättade föresten att hon också kommer att rida på ridskolan vår! Fast inte i samma grupp som jag... Hon har funderat på ridskolan tidigare, men då har det fallit på att hon jobbar skift och därför har svårt att kunna komma en viss tid varje vecka. Men nu var det en elev som av olika anledningar bara skulle kunna rida var annan vecka under våren och då ska Eva dela med henne. Perfekt! Nu hoppas jag att Eva hinner rida Feykir första gången redan i morgon - för jag är ju så nyfiken på hur det ska gå och vad hon ska tycka om honom. Glömde faktiskt ge henne grundinstruktionen: "Kom ihåg hur du gjorde med Reykur - och gör precis tvärt om!"

Inga kommentarer: