onsdag 19 november 2008

Veckans andra ridlektion - av sju!


Börjar dagens inlägg med en liten "hälsning" från min huvudsponsor. Varje månad får jag ett sponsorbidrag som gör att jag kan satsa på min ridning. Ja, endel kallar det visst lön istället... ;-)
När jag gjort dagens insats för min sponsor (ja, endel kallar det visst att jobba...) var det dags för veckans ridlektion nr 2. Det var -11,5 grader i Mariebäck, men med måndagens svettiga lektion i gott minne ville jag ändå inte ta på mig täckbyxor... så det blev FYRA lager långkalsonger under ridbyxorna. Samt långa teamjackan som går ordentligt ner över låren. Fast egentligen rymmer jag nog bara tre par långkalsonger under ridbyxorna, så när jag skulle sitta upp på Feykir insåg jag att jag inte direkt var smidigheten själv...!


När vi började lektionen sa Sylvia att vi än en gång skulle få jobba med trav på volt. "Feykir kan vi väl nästan släppa in här själv så travar han på volt!" Jo, det har blivit MYCKET av den varan den senaste månaden! Men oj, så nyttigt det är!!! Började i vänster varv, trots att det är det svårare varvet i trav. Han började riktigt bra, men sedan verkade han helt tappa sugen... Först töltade vi ganska många varv medan jag böjde och böjde i innersidan för att han skulle slappna av... Istället drog han plötsligt iväg över ridbanan - en Feykir-tjurrusning med andra ord! Borta vid andra kortsidan lyckades jag vända in honom på volt och då stannade han nästan genast. Återgick till vår volt och fick böja ordentligt medan han försökte spjärna emot. Men när han insåg att jag inte tänkte ge mig sa han "OK - vi gör som du vill", slappnade av, böjde sig i sidan och travade jättefint på volten i låg form! Bytte till höger varv och där travade han bra nästan direkt!

Nästa steg blev att trava längs spåret med hästen ställd inåt. Vi började i vänster varv och jag fick driva ordentligt för att han verkligen skulle gå fram och inte "hacka" i traven. När vi sedan bytte varv blev det istället Solvallasatsning - han ville bara rusa och jag fick göra massor av volter för att få ner tempot. Sylvia skrattade och påminde om att det varit precis på samma sätt i måndags - först segt i vänstervarvet och sedan racer i högervarvet. Det var meningen att vi skulle rida med lös yttertygel, men efter en stund tyckte hon att jag skulle ta kontakt på yttertygeln igen och krama mjukt på båda tyglarna för att få honom att bli lite högre i formen fast med bibehållen eftergift. Det var mkt effektivt - nu började han JOBBA i traven istället för att bara rusa fram!

Vi fick trava på längs spåret - för att se att vi kunde behålla eftergiften även på rakt spår - men göra volt tillbaka ofta som ett sätt att behålla lösgjordheten. För femgångshästarna var det dessutom extra nyttigt att få byta varv ofta - för de hade alla lite problem att balansera sig just i bytet.


Precis som i måndags fick vi sedan rida tempoväxlingar i trav - med bibehållen eftergift. Nu gällde det att jag hade mjuk kontakt på tygeln, böjde ordentligt i hörnen och tänkte FRAMÅT i varje steg. Då kändes det riktigt bra!


Avslutningsvis fick vi galoppera även idag. Jag bad att vi skulle få börja i höger varv - för det är så värdefullt för oss att få lite högergalopp "i kroppen" innan vi ger oss i kast med vänster - och det fick vi! Gjorde galoppfattningar från samlad trav och galopperade samlat med runda språng och ingenting i handen. Härligt!!!


I vänstervarvet tyckte jag inte riktigt att det gick lika bra som i måndags. Men definitivt mycket bättre än bara för en vecka sedan! Kanske var det så att vi fortfarande var lite matta i benen båda två efter i måndags...? Dessutom kanske jag travade på lite större volt idag, så att jag inte fick med inner bak riktigt lika bra i fattningarna... Nu blev han lite för hög i formen i fattningarna och då fixar jag inte att få eftergift sedan i galoppen heller. Jag lyckades hålla igång galoppen hela tiden och han böjde innersidan bra i kurvorna, precis som i måndags. MEN på rakt spår var han alltså lite för hög i formen och när jag kramade på tyglarna kändes han stum i munnen. Vi är i alla fall definitivt på rätt väg - det känns helt otroligt vad mycket som lossnat i galoppen den senaste veckan - och har jag bara piggare skänklar än idag så kan det definitivt bli lika bra som i måndags igen!

Hästarna fick sträcka ut lite i trav innan vi saktade av till skritt, satt av och promenerade med dem runt ridbanan. Feykir verkade nästan lika svettig som i måndags, trots att det var betydligt kallare idag. Och jag var alldeles anfådd av all ridning - och frös definitivt INTE!


När min duktiga häst stod i en box och mumsade på lite bröd och jag gick upp till Josefshallen för att byta om berättade jag för några att jag hade fyra par långkalsonger så jag kände mig ganska stel... Då fick jag tips om kamelhårsmamelucker - tydligen väldigt tunna och smidiga, men samtidigt OERHÖRT varma. Jag måste leta sådana på stan i morgon! Eller ännu hellre långkalsonger så att de även värmer över knäna. Fredag - söndag ska vi ju ha Atlikurs och jag har hört sägas att det ska vara KALLT. Vad nu det innebär? I Gällivare, där de har WC tävlingar i längdskidor i helgen räknar de med -25 grader. Hoppas vi får det mildare!

Inga kommentarer: