onsdag 5 november 2008

Sylvialektion - och Feykir rymmer!

Hade inte varit i stallet sedan i söndags - så jag längtade verkligen JÄTTEMYCKET efter Feykir och efter att rida! Eftersom jag fått i läxa av Atli att "trava lång och låg i en månad" så hoppades jag att vi skulle få trava mycket under dagens lektion. Jag fick verkligen som jag ville!





Fast vi fick börja i skritt förståss, rida på volt och genom att böja hästarna uppmuntra dem att sträcka ut halsen ordentligt nedåt. Eftersom Feykir var ganska duktig på det vid det här laget (tre kursdagar i helgen hade inte gått helt obemärkt förbi!) fick jag ganska snart lämna läget "så lång hals som möjligt", ta lite mer kontakt på tygeln och försöka rida ihop honom utan att han kom upp med nacken. Redan från uppvärmningen "vaktade" jag dessutom vänsterbogen, vilket gjorde att det faktiskt var riktigt lätt att hålla den på plats under hela lektionen!

Nästa steg var att rida på samma sätt på volten, men i trav. Jag började i vänster varv, eftersom det brukar vara lättare för Feykir att trava då. Det gick hyfsat några varv, men sedan fick Feykir plötsligt nog! Han rätade ut sig, blev stenhård i munnen och drog iväg längs fyrkantspåret, först i hysterisk tölt och sedan i galopp! Det var så jättelänge sedan han gjorde en av sina "tjurrusningar" så jag var helt oförberedd! Först försökte jag bromsa med båda tyglarna, men han var förståss alldeles för stark... Men när vi kom till andra kortsidan, då han faktiskt MÅSTE böja kroppen, passade jag på att rida in honom på en volt och gjorde sedan ett one rein-stop. Efter detta var jag mycket mer uppmärksam så att han inte skulle få en chans att hinna räta ut sig ens - för då kunde han ju inte heller dra iväg. Han lyckades bara göra ett försökt till och då hade han bara dragit iväg ett par meter innan jag kunde göra ett one rein-stop igen. Efter det hade jag "koll på läget" resten av lektionen.


Fortsatte att jobba i trav på volten och bitvis travade han riktigt, riktigt bra! Jag fick även rida några varv längs spåret och försöka behålla honom lätt böjd i innersidan hela tiden. De gånger han rätade ut sig gjorde jag en volt igen. "I början blir ju traven sämre när man försöker trava på volt, men nu travar Feykir faktiskt BÄTTRE på volten eftersom han blir så lösgjord i kroppen då!" sa Sylvia.



Efter en skrittpaus fick vi fortsätta med traven. Det gick faktiskt riktigt bra för mig och Feykir (men så hade vi ju "tjuvtränat på detta hela helgen) så jag fick lämna volten och börja i åttor och sedan ändra väg hela tiden. Varje gång jag ställde om honom för att byta riktning fick han lite taktproblem, men sedan travade han mkt bra igen. Alltså skulle jag byta riktning hela tiden, för att träna på detta.
När lektionen var slut var vi rejält trötta både Feykir och jag. Men jag kunde verkligen inte klaga, för jag hade ju velat trava mycket och jag hade verkligen fått trava i princip hela lektionstimmen!






Inga kommentarer: