onsdag 26 november 2008

Ridlektion igen - nu med tölt!

Först måste jag bara berätta: jag har fått så fin present!!! Jag som ÄLSKAR presenter!!!! En jättefin softshelljacka med matchande schabrak! Så i kväll blev det förståss invigning i samband med veckans ridlektion. Det var -13 grader, så jag behövde förståss ha långa varma teamjackan utanpå när jag red. Men efter lektionen, när jag fixade med Feykir i stallet, kunde jag ta av tjocka jackan och bara ha min nya softshell. Det är verkligen ett idealiskt material i stall! Värmande som fleece, men den blanka ytan gör att varken hö, spån eller hästhår fastnar.

Fast vänta nu - jag kan ju inte helt hoppa över beskrivning av lektionen. Den här bloggen har ju som huvuduppgift att vara min och Feykirs träningsdagbok! Efter att ha travat och travat och travat på volter i flera veckor var det idag faktiskt dags att tölta igen. I Feykirs fall märktes det verkligen att vi inte töltat på ett tag... Han ville inte aktivera bakdelen som han borde... Jag var dessutom så TRÖTT! Tror det är förra veckans intensiva schema som nu börjar kännas i både kroppen och huvudet... I vanliga fall brukar jag mest vila under helgerna, för att orka jobba kommande vecka. Men i helgen blev det ju allt annat än vila... Så jag hade faktiskt riktigt svårt att fokusera på Sylvias instruktioner...





Ni får hålla till godo med en bild från i söndags - alltså INTE med nya schabraket - men det är ju rätt gångart!

Feykir försökte alltså fuska idag, inte riktigt ta i bak, gå emot tygeln lite, inte lyssna på halvhalterna, o s v. Jag fick helt enkelt fokusera på att vara riktigt tydlig - och kräva reaktioner av honom. Om han inte tog halvhalten fick jag göra halt. Om han inte tog drivningen fick jag peta till lite med pisken i rumpan. Om han gick emot bettet fick jag använda ganska stora tygeltag och "plocka loss" honom för att sedan mjukna och ge stor eftergift. Tydliga, tydliga instruktioner och "vara snäll" där emellan. På slutet började det gå bättre. Då töltade vi dessutom i höger varv, vilket är betydligt lättare än vänster. En sak jag INTE får glömma är att om jag behöver göra en tydlig förhållning så ska jag avsluta den med att "krama loss"- så att han ger efter i nacken -innan jag ger eftergiften. Jag har så lätt att glömma det - ger eftergiften direkt och då blir han för hög i nacken.

Som avslutning fick vi rida lite trav med utsträckt överlinje. Nu har vi jobbat så mycket med det att Feykir direkt vill DYKA ner och i princip drar tyglarna ur händerna på mig. Så jag fick göra lite uppresande tygeltag och sedan hålla mer kontakt på tyglarna, räta på mig och driva massor. Då travade han i en något högre form, men fortfarande med överlinjen utsträckt. Massor med muskelbyggande alltså!

Det blir ett kort blogginlägg idag, för jag är alltså så TRÖTT! Nu ska jag sova, så återkommer jag förhoppningsvis med nya krafter i morgon!

Inga kommentarer: