fredag 28 november 2008

Reglerna kring Första Advent

Så här års råder det alltid viss osäkerhet kring vilka regler som egentligen gäller kring adventsdekorationer, julpynt och liknande. Eftersom Ribbing själv är mycket upptagen med att lämna råd kring lämplig klädsel för glöggbjudningar och julfester har jag lovat att ta tag i denna bit! Detta är också en tid som ligger mig MYCKET varmt om hjärtat - jag tycker faktiskt första advent är det bästa med hela december!!! Det är så mysigt att få lysa upp i mörkret med adventsljusttakar och -stjärnor samt ljus ute i trädgården! Att smaka den första glöggen... och alla stämningsfulla adventssånger i kyrkan på första advent!



Sedan vi flyttade till Kyrkbyn har första advent-helgen blivit ännu större favorit hos mig. Under hösten är det nämligen ännu mörkare i Kyrkbyn än på andra ställen, eftersom kyrkstugorna står mörka med igenbommade fönsterluckor. På annat håll, där det är mest bostadshus lyser det ju i fönstren i alla fall! Men till första advent brukar de flesta åka till sin kyrkstuga, öppna fönsterluckorna och sätta adventsstakar i fönstren - som sedan lyser upp Kyrkbyn hela december.

Så till reglerna:



1. Tidigast fredagen innan första advent är det tillåtet att ta fram adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusdekorationer för trädgården.



2. Man får endast ha EN adventsstjärna i varje fönster! Ibland kan man faktiskt se två stjärnor, antagligen i något försök att dekorera symetriskt. MEN detta är alltså inte rätt!!! Adventsstjärnan i våra fönster symboliserar Betlehems stjärna - och det vet ju var och en som är något så när påläst att detta bara var EN stjärna - som lyste starkare än alla andra. Observera att denna regel gäller ÄVEN de modernare stjärnorna som inte hänger utan står på en fot.



3. Adventsljusstakar är det däremot helt OK att ha flera i samma fönster.



4. Tomtar, juldukar och andra juldekorationer tas inte fram förrän tidigast en vecka innan jul. Nu är det advent vi firar - inte jul!


Själv följer jag självklart ovanstående regler och har i kväll plockat fram adventsljusstakar och -stjärnor. I köket har jag TVÅ adventsljusstakar (en mkt traditionell och en mkt modern) samt en vit pappersstjärna i ett fönster.




I vardagsrummet har jag en ljusstake "Nordic light" från Designhouse Stockholm på soffbordet. (Den står faktiskt faktiskt framme året runt, men lite mer undanskymt när det inte är advent.) På övervåningen har vi den jättevackra Eldflugan. Det är faktiskt orginalet - som jag fått av mina föräldrar - och den står också framme året runt men känns extra aktuell så här års.



Årets nyheter finns utomhus. I varje ände på den fina "39-årsrabatten" som jag fått av mina föräldrar, står en tuija. En av dessa ser man från ett av köksfönstren och mammas tanke var därför att den skulle få agera utegran med belysning så här års. Idag investerade jag därför i ett ljusnät för 49 kr och det blev en riktig fullträff! Oerhört effektfullt mot den faluröda garageväggen!!!

Till vår lilla lekstuga längre ner på tomten köpte jag desstuom en girland av låtsasgran, med ljusslinga i. Monterade slingan längs takkanten, över dörren på lekstugan, samt längs ena sidan. Så nu ser det ut som ett pepparkakshus! Jag är hur nöjd som helst! Frågar är bara hur det ska gå att fota de fina utomhusbelysningarna så att ni får se... Får höra med Johan om han har något tips!

Inga kommentarer: