söndag 30 november 2008

Not so extreme home makeover

Till sommaren har vi bott i vårt lilla hus i 9 år. Redan innan vi flyttade in hade vi fått dra igång renovering av badrummet, som var i originalskick sedan 1950! På den tiden fanns väl inte våtrumstapeter heller... i alla fall i det här fallet var det vanliga tapeter. Från början var det säkert badkar i det lilla utrymmet, men sedan ganska många år var badkaret ersatt av duschhörna. Fortfarande med vanliga tapeter... Men om tapeterna börjar släppa i skarvarna är det väl bara att laga med svart-gul tape?! Det hade man i alla fall försökt med i det här fallet... Renoveringen var inte i onödan om man säger så...







Även övervåningen var i originalskick från 50-talet och där hann vi precis måla de gulnade taken och listerna vita samt väggarna gula innan flyttfirman kom med våra möbler. Men det var på håret... för det visade sig att det krävdes fler varv vitt än vi trott, innan färgen täckte. Och så skulle det hinna torka mellan strykningarna...







Köket var däremot renoverat i början på -90 talet så där behövde vi inte göra något. Fast inredningen är helt i furu, som mörknat mycket...och eftersom man kostat på sig massivt trä även i alla täcksidor, socklar m m så är det mycket furu...tänk er svensk sportstuga på 70-talet så får ni en bild av hur det ser ut!













Här skymtar lite av furuinredningen bakom Sylvia och Olivia. Det skulle ju inte direkt skada att byta till en ljusare inredning... Vilket egentligen har stått på min önskelista länge, men eftersom vi hela tider reser upp alla våra pengar så blir det nog aldrig av... Vi kollade faktiskt vad det skulle kosta att lämna in för ommålning, det kändes ju egentligen onödigt att byta ut i övrigt felfria luckor i massivt trä! Men det visade sig att det i princip var samma pris som att byta ut alltihop! :- O Fick dock nyligen ett tips om att det kan bli riktigt snyggt i ett gammalt hus som vårt att måla luckorna själv med vit oljefärg, så att det får vara lite "randigt". Så vem vet, kanske blir det något sådant tillslut?!







I vardagsrummet har vi i alla fall gjort en "not so extreme home makeover"! När jag skulle ha mitt "40 års partaj" för stallkompisarna behövde vi plats för att duka långbord... och den enda lösningen vi kom på var att tömma vardagsrummet på möbler och göra om det till matsal. Det såg verkligen annorlunda ut! När min lillebror såg några av bilderna från partajet undrade han var vi hållit till - han såg inte ens att det var hemma hos oss!




Vardagsrummet - kamouflerat till oigenkänlighet!




När vi sedan skulle ställa tillbaka möblerna kom vi på att vi skulle ta tillfället i akt att tänka helt fritt om hur vi skulle placera möblerna och dessutom bara ställa tillbaka det vi verkligen ville ha kvar. Vi blev riktigt nöjda med resultatet - som ju faktiskt inte kostade en enda krona! Och det var mycket lättare att tänka fritt när man utgick ifrån ett tomt rum!

Inga kommentarer: