torsdag 20 november 2008

LCHF

Har tidigare berättat att jag i höst, efter mer än 5 års sjukdom, äntligen fick en diagnos. Innan dess hade jag bara fått höra "NÅGOT reumatiskt är det, men inte reumatisk artrit och inte Bechterew och inte... " Men nu var det någon som vågade sätta ner foten: "Det är fibromyalgi." En sjukdom som räknas som "mjukdelsreumatisk". En STOR fördel med att få en diagnos är att det äntligen finns något som jag kan skaffa mig mer information om! Har läst massor på nätet (och i Johans läkarböcker och -tidningar) sedan dess.

Den första stora "upptäckten" var att de antiinflammatoriska mediciner som jag ätit maxdos av i över fem år - och haft hemska biverkningar av - kunde jag lika gärna sluta med eftersom de ändå inte hjälper vid Fibromyalgi. Jag har visserligen märkt att jag kunnat ha väldigt ont, trots att jag ätit medicinerna, men förståss inte vetat om det kanske skulle ha gjort ÄNNU mer ont utan dem... Nu har jag varit utan dem i snart två månader - och jag lever ändå! ;- ) Jag måste fortfarande äta dubbel dos Losec men numera räcker det för att helt slippa den magkatarr som medicinerna gett mig. Tidigare hade jag nästan alltid ont i magen TROTS dubbel dos Losec.... En STOR förbättring alltså!

Nästa stora "upptäckt" var när jag läste på nätet hur många med fibromyalgi upplevde att de mådde bättre om de åt LCHF-kost. (LowCarbHighFat). Detta är en kost som f f a används som viktminskningsmetod men också för diabetiker och i båda fallen beror den gynnsamma effekten på hur det mkt låga intaget av kolhydrater påverkar insulinnivån. Eftersom jag redan tidigare upplevt att jag mått bättre om jag undvikit snabba kolhydrater bestämde jag mig för att testa detta. För att följa dieten strikt (max 40 g kolhydrater/dag) krävs dock att man får i princip hela energibehovet genom att äta fett - och det fixar jag inte riktigt p g a gallbesvär. Alltså har jag tillåtit mig att fuska endel - de flesta dagar äter jag något som innehåller "för mycket" kolhydrater, t ex rotsaker eller någon gång lite potatis. (Jo, jag erkänner - ett halvt Max GI-bröd slinker också ner ibland!)

Jag tycker faktiskt att det gått ganska enkelt att anpassa min kost efter detta. Den största förändringen i mitt fall är nog faktiskt min frukost. Har fått överge den musli jag ätit dagligen i säkert 30 år! Men yoghurten äter jag fortfarande - nu dessutom utblandad med turkisk yoghurt för att höja fetthalten. Jag hade svårt att tro att man kunde bli mätt utan musli, men det funkar hur bra som helst! Har lite linfrön och solrosfrön i också - för att få något att tugga på.

Till lunch äter jag det dagens utvalda lunchrestaurang erbjuder - fast så lite kolhydrater som möjligt. Här om dagen t ex renskav, men tog vitkålssallad och vita bönor med vitlöksdressing till istället för potatismos. När mina kollegor släpar med mig på Max äter jag en Frisco eller Supreme (de har både ost och bacon) med GI-bröd (fast tar bort halva brödet). Om jag köper ett "mål" tar jag bönsallad, men oftast håller jag mig till bara hamburgare.

Tilll middag blir det fisk/kyckling/kött med sås och gärna ett mos på blomkål och riven ost. Eller grönsakspaj utan pajskal - blir mkt gott. Fast nu har jag precis lärt mig göra ett LCHF-"bröd" av keso, ägg och ost, vilket man kan använda till pajskal, eller pizzabotten, tacotortilla, smörgåstårta... och man kan göra jättegod "potatisgratäng" med vitkål i stället för potatis - så nu känns möjligheterna oändliga!

"Haken" med alla former av dieter är att man ska stå ut med dem i längden. Och ju mer jag lär mig om denna diet desto mer övertygad blir jag om att detta kan jag trivas med långsiktigt. Särskilt om jag fortsätter att må så förhållandevis bra som jag gjort hittills.

I lördags natt och i natt var de två första nätterna på riktigt, riktigt länge som jag inte kunde sova p g a värk. I lördags hade jag dessutom varit på dop och fuskat med kolhydraterna vid efterföljande dopkaffe. Så jämfört med tidigare mår jag definitivt bättre! Sen kan det förståss bero på att jag "råkar" ha en bra period just nu - men så länge det här håller sig så fortsätter jag med min diet. (Och trots all strävan att hålla uppe fetthalten i det jag äter så visar vågen stadigt UNDER 60 kg - intressant va´?!)

För den som vill veta mer om LCHF kan jag rekommendera http://kolhydrater.ifokus.se

Inga kommentarer: