måndag 10 november 2008

Hallå där, Ridsportförbundet!!!

Här är ett gäng som trivs med att gå på lösdrift!


Nyligen kunde man läsa på Svenska ridsportsförbundets hemsida att lösdrift inte skulle tillåtas på ridskolor! Det visade sig dock inte vara ett uttalande som hela ridsportförbundet stod bakom, utan "bara" en av dess sektioner. Uttalandet plockades därför bort från hemsidan för att saken skulle få utredas grundligt. Bland förklaringen till att det tagits bort stod bl a att ett förbud mot lösdrift skulle omöjliggöra ett samgående med Svenska Islandshästföreningen.






När jag läste en intervju med en av dem som låg bakom uttalandet häpnade jag verkligen! Personen förde fram två argument för att lösdrift inte skulle vara tillåtet på ridskolor. Dels handlade det om säkerhetsaspekten - "det måste finnas möjlighet att binda upp hästarna inomhus för skötsel". Jag har VÄLDIGT svår att förstå det argumentet! Det finns väl ingenting som hindrar att man har utrymmen för att binda upp hästarna inomhus bara för att de i övrigt går på lösdrift??!! Det andra argumentet skulle vara hästarnas hälsa - att risken för hosthästar skulle öka med lösdrift. Jag bara gapade - det måste väl ändå vara tvärt om??!!






Läste för några år sedan ett reportage om Lisen och Peder Fredricssons nya anläggning som de byggt upp någonstans i Skåne. (De har båda tävlat för Sverige i OS för den som inte vet, Lisen i hoppning och Peder både i fälttävlan och hoppning.) De hade visserligen inte hästarna på lösdrift, men för att undvika hosthästar hade de byggt ett kallstall med gles panel uppe vid taket för maximal luftväxling. För sin egen arbetsmiljös skull hade de sedan skötselspiltor i en uppvärmd del av stallet. Det skulle väl fungera alldeles utmärkt för en ridskola med lösdrift att ha ett liknande "skötselrum" där hästarna görs i ordning före och efter lektionerna?






Ett ytterligare argument mot lösdrift, som jag inte heller kan "köpa", var att skaderisken för ridskoleeleverna skulle öka om de måste hantera hästar på lösdrift. Även här tror jag att det är precis tvärt om! Hästar som får leva ett så naturligt liv som möjligt blir mer harmoniska och därmed lättare att hantera! Dessutom finns det väl inget som säger att det absolut måste vara ridskoleeleverna som hämtar hästarna ute i lösdriften, om nu detta skulle anses vara ett riskmoment för dem? I så fall kan väl stallpersonalen ta in hästarna till "skötselrummet" innan eleverna kommer?






Jag har tidigare alltid haft mina hästar uppstallade - även om jag försökt låta dem vara ute så många timmar som möjligt per dygn. Sedan Feykir flyttade till Mariebäck har han dock gått på lösdrift och jag märker att han trivs så oerhört bra med detta!






I Mariebäck fungerar det så att verksamhetshästarna får komma in i sina boxar och äta kraftfoder ca två timmar innan det är dags för ridlektion. När eleverna sedan kommer för att sadla och tränsa står hästarna alltså redan inne. Efter lektionerna får eleverna däremot släppa ut hästarna i hagarna igen, ifall de inte behöver stå inne och torka. Vad jag vet har det inte hänt en enda olycka i samband med utsläppet i hagen, under alla de år Sylvia haft sin verksamhet.



(Inför turridningarna, då det kan komma personer helt utan hästvana, står hästarna inne sadlade och tränsade när deltagarna kommer.) Vad är det som hindrar att en "vanlig" ridskola skulle kunna göra på samma sätt? Lösdrift är ju verkligen inte samma sak som "släppa allt vind för våg"!!!






Jag hoppas verkligen att majoriteten av de som bestämmer i Svenska Ridsportförbundet har bättre förstånd en den person som uttalade sig för förbudet mot lösdrift! Och att man innan beslut fattas ser till att åka på studiebesök till ett antal stall med fungerande lösdrifter så att skeptikerna med egna ögon får se hur bra det fungerar!

Inga kommentarer: