söndag 2 november 2008

Atlikurs dag 3: "Du är på rätt väg!"

Efter en dålig natt med värk gick det ändå över förväntan att rida! Jag hade inte min första lektion förrän kl 12, så jag hann ju både mjukstarta och preparera med extra värktabletter och smärtstillande gel.

Lektion 1 fick jag även denna gång börja med att värma upp i trav, lång och låg. När Feykir försökte börja busa petade jag direkt till honom lite med pisken - Atli sa ju att jag skulle agera direkt, innan jag hann bli arg. Reaktionen blev förståss helt oproportionerlig - en jättestressad häst som låtsades vara livrädd...














"Hjääääälp, matte nuddade vid mig med pisken!!!"




...efter detta tog det förståss lite extra tid att få honom att slappna av hyfsat i traven (riktigt bra gick det bara i slutet av varje lektion)...


...men tillslut lugnade han ner sig så här mycket i alla fall.




Fick sedan börja rida på egen hand, skritt på volt och flytta ut bakdelen, medan Atli hjälpte den som red samtidigt som jag. När jag efter en stund gjorde övergång till tölt gick det inte alls lika bra som igår... I höger varv hade jag MKT stora problem att hålla honom på volten, han ville hela tiden "rymma iväg"... Atli kom och hjälpte mig, tyckte jag skulle börja om från skritt igen, för jag hade antagligen haft för bråttom att börja med tölten. Nu gick det bättre - även om det fortfarande var ganska svårt att få honom att lyssna på ytterhjälperna i höger varv. "Han vill inte ta i med höger bak - det är därför han skjuter ut vänsterbogen och försvinner från volten." sa Atli. Det var ju intressant... hittills har vi alltid fått jobba så mycket för att få honom att jobba med vänster bak, men nu har han kanske ändå blivit starkare där så att höger blivit problemet?!




Avslutningsvis fick vi trava på volter - lång och låg. Atli tyckte att Feykir jobbade i en mkt bra grundform i traven. Han var avslappnad och tuggade på bettet medan han sträckte ut överlinjen. "Rid så där en månad så har du massor av muskler till samling sedan!" sa han.

Johan var så bussig och kom till Mariebäck för att fota när jag red! Därför kommer detta inlägg inom kort att uppdateras med bilder! Men de har inte hunnit "landa" i datorn ännu. Dessutom bytte Johan till vinterdäck på hästtransporten! Men så är han bäst också!

Lektion 2: Inför dagens sista lektion konstaterade Atli att problemen jag haft med att hålla Feykir på volten i tölt grundlagts redan i skritten - jag hade inte uppmärksammat att han skjutit ut bogen redan där och när vi väl kommit till tölten hade det gått så långt att det var svårt för mig att korrigera. Alltså skulle jag nu från första stund "vakta" bogen. När vi skrittat lite lång och låg på volter (och "vaktat" bogen) fick vi förståss trava lång och låg på volter också. Eftersom vi fått i "läxa" att göra det under de närmaste fyra veckorna är det väl lika bra att vänja sig?! Sedan var det förståss dags för skritt på volt. Nu skulle jag också "vakta" bogen noga och inte heller ha för bråttom att övergå till tölt utan se till att han verkligen var lösgjord först. Lyckades inte riktigt lika bra med lösgjordheten som igår, men det var nog både Feykir och jag som var lite trötta... När vi börjat tölta fick vi byta varv jätteofta. Sedan fick jag tölta längs spåret, böja ordentligt i hörnen med innerskänkel och ledande tygeltag. "Han är jättefin i takten nu!" ropade Atli.






Bitvis lyckades jag även driva tillräckligt för att formen skulle likna den vi hade igår. Som avslutning fick vi trava på volter, lång och låg ganska länge.

När vi ridit klart sa Atli: "Du är helt klart på rätt väg nu! Idag gick det inte riktigt lika bra som igår, men du var ovanligt aktiv i din ridning och agerade när du fick problem - det var bra! Kom nu ihåg att "vakta" vänsterbogen, ha inte för bråttom med att börja tölta innan han är riktigt lösgjord i skritten. Var SNABB att ge eftergift så snart han gör rätt för det är din eftergift som gör att han kan bli helt lös på tygeln. För varje grad du ökar samlingen ska du stämma av att han är lösgjord där innan du fortsätter. Och när du töltar rakt fram ska du komma ihåg att inverka med tygeln när det behövs - men där emellan ge helt lös tygel för då kan han slappna av. Du är verkligen på rätt väg!"

Efter detta var jag förståss jättenöjd! Min duktiga häst fick lite kraftfoder (han hade redan fått det mesta tidigare idag) och jag kunde konstatera att han faktiskt inte alls var svettig! Det måste vara en kombination av klippningen och att det sista passet blev lite kortare än de tidigare på kursen. I morgon ska han i alla fall få ledig dag, medan matte tränar i varmvattenbassängen.

Nästa Atli-kurs är redan om tre veckor! Om vi nu får ihop tillräckligt många deltagare... Det får vi verkligen hoppas för sedan lär det dröja till april eller maj innan nästa gång... Du som läser detta och INTE brukar rida kurs för Atli - ta chansen att göra det! Han är så fantastiskt pedagogisk! I vanliga fall är det en sådan lång kölista att det är svårt att få plats om man inte hör till dem som alltid är med - men nu har ni alltså chansen!

Inga kommentarer: