onsdag 1 oktober 2008

Ny ridlektion - det händer saker!


Det var ett tag sedan jag hade en bild från färjeläget sist - men så här såg det ut när jag skulle åka till stallet idag!
Jag valde att även denna lektion rida utan stigbyglar. Vi fick börja med att göra halt och genom att krama på tyglarna uppmuntra hästarna att söka sig framåt - nedåt. Sedan fick vi skritta på en stor volt och få hästarna att sträcka ut överlinjen ordentligt m h a ledande tygeltag på innern. När Feykir slappnade av blev han lååångsam så jag fick komma ihåg att driva ordentligt. Då och då fick vi även göra halt - förhoppningsvis med bibehållen eftergift.
Nästa steg var att samla ihop hästarna, fortfarande i låg form och göra övergång till tölt på volten. Tölta ett varv, gå ner i skritt igen med bibehållen låg form och direkt sidföra några steg för innerskänkeln. När hästen var eftergiven och i låg form skulle vi driva fram i tölt igen. Sitta på rumpan och driva ordentligt.
I vänstervarvet var det svårare för då ville Feykir skjuta ut högerbogen hela tiden. Sylvia tipsade om att jag skulle ställa om honom utåt lite snabbt då och då, för att få med bogen bättre. När det funkade bra på volten fick vi tölta längs spåret och det gick riktigt bra! "Feykir börjar se riktigt fin ut, när du samlar honom börjar bogarna komma upp!" sa Sylvia.
Sedan fick vi rida lite snabbare tölt också. Innan hörnen skulle vi göra halvhalt och sedan flytta ut bakdelen i hörnpasseringen. I början på varje långsida göra en snabb halvhalt, krama loss, sitta bak och DRIVA! Nu fick jag faktiskt använda stigbyglarna - för att lättare kunna sitta emot ordentligt när han försökte dra iväg för mycket. Jag kände faktiskt att jag kunde sitta mer rätt även med stigbyglar - tack vare att jag ridit mer än halva lektionen utan dem först. Det var riktigt roligt att rida i det högre tempot! Och Feykir kändes riktigt fin bitvis!!!
Avslutningsvis fick vi rida samlad trav. I högervarvet behövde jag "bara" hålla honom ställd inåt och driva ordentligt för att få bra trav. I vänstervarvet ville han INTE ha mig på rätt sittben, utan gjorde skutt och hopp för att få över mig på det andra igen... Det måste jag tänka mer på när jag rider ut i fortsättningen!
När vi skrittade av hästarna sa Sylvia: "Feykir såg riktigt fin ut idag! Det händer ju saker med honom hela tiden nu!" Gissa om jag blev glad??!! Men så var hon ju tvungen att tillägga: "...OCH DET ÄR VERKLIGEN PÅ TIDEN!!!" Fast det tycker ju egentligen jag också.
När vi åker till USA två veckor snart ska hon förhoppningsvis träna honom lite mer också. Tyvärr krockar det med att hon har väldigt många andra träningshästar, så det kanske inte blir så mycket... jag håller tummarna i alla fall!

Inga kommentarer: