onsdag 17 september 2008

Veckans andra ridlektion

...var det dags för idag. "Nu Feykir kommer du att få göra allt det där jobbiga från i måndags - en gång till!" sa Sylvia. Och det fick vi. Även denna dag fick vi rida hela lektionen utan stigbyglar. Det var alltså min fjärde lektion på raken utan stigbyglar - snart kanske det t o m märks någon skillnad??!!

Först skritta på liten volt och lösgöra m h a ledande tygeltag. När vi gjort det i båda varven fick vi göra övergång till lååångsam tölt i låg form på volten och fortsätta med de ledande tygeltagen. Det märktes att Feykir redan fått göra detta en gång den här veckan, för han blev mycket snabbare mjuk och böjde sig i sidan. Ibland blev det grisepass (vilket Sylvia sa inte spelade någon roll i det här läget, eftersom det var böjningen i sidan som var det viktiga) men oftast töltade han riktigt bra! Eftersom det funkade så bra fick jag öka drivningen för att försöka rida ihop honom ytterligare. Sedan fick vi tölta längs spåret, fortfarande lååångsamt i låg form och göra ledande tygeltag för att behålla hästarna lösgjorda. Nu var Feykir verkligen jätteduktig! Sylvia kommenterade flera gånger att takten var så jättebra!

Efter en skrittpaus var det sedan dags för det riktigt svåra: trav på liten volt. Vi fick börja i vänster varv och det gick väääldigt mycket bättre än i måndags! När jag m h a ledande tygeltag fick honom att söka sig nedåt i riktigt låg form drev jag ordentligt och han gick över i trav. Sedan gällde det att hela tiden sitta bak och DRIVA så höll han faktiskt traven! Vi kunde rida 4-5 varv trav innan han gick över i tölt - och sedan gick det ganska snabbt att få tillbaka traven igen. I måndags tyckte jag inte det blev många travsteg åt gången...så det här var definitivt ett STORT steg för mänskligheten!

När vi bytte till höger varv blev det värre... Till att börja med ville han inte gärna ge efter i sidan, så det blev mycket tölt... Tillslut mjuknade han i alla fall och böjde sig genom kroppen och då kom också traven. När vi sedan fick trava längs spåret och omväxlande ställa höger-vänster gick det betydligt bättre! Jag tyckte han var så duktig!

Fast Sylvia var förståss inte nöjd, nu tyckte hon att vi skulle rida öppna i trav också! I vänstervarvet gick det förvånansvärt bra - d v s med undantag för några töltsteg ibland så höll han faktiskt traven! Fast det var ingen vacker trav precis...han fick rejäla taktproblem... Sylvia skrattade åt oss: "Om veterinären från Vindurtävlingen sett er nu skulle hon definitivt säga att han var halt!"

I högervarvet blev det värre... där fick jag nöja mig med att kunna rida honom ordentligt högerställd, för försökte jag med öppna blev det bara tölt. Nåja, vi kan ju inte kunna allt på en gång!

Jag var väldigt nöjd efter lektionen - det MÅSTE vara bra uppladdning inför tävlingen att rida två sådana här extremt lösgörande lektioner samma vecka!

Inga kommentarer: