onsdag 10 september 2008

Trava utan stigbyglar!

Tänk att jag får rida lektion VARJE VECKA - så lyxigt det känns! Jag är nästan avundsjuk på mig själv! Innan lektionen sa jag till Sylvia att Fia och jag kommit fram till att vi nog borde rida utan stigbyglar hela terminen för att kanske tillslut få bättre sits. "Det kanske ni kommer att få göra också!" sa Sylvia och såg illmarig ut. Och sedan fick vi rida utan stigbyglar hela den här lektionen också..!

Först fick vi jobba hästarna i skritt, med mycket drivning som gav eftergift. Mitt på varje kortsida rida ihop hästen ordentligt i en halt, fram i skritt igen med bibehållen eftergift, på långsidorna flytta in från spåret några steg och sedan flytta tillbaka. Och det var viktigt med snabba reaktioner när vi ville få hästen att flytta för skänkeln. När detta fungerade fick vi variera med att ibland flytta in tre steg, flytta ut mot spåret ett steg, tillbaka ett steg, ut mot spåret ett steg... så att hästen blev lyhörd för våra hjälper. Jag fick beröm för flera halter - kul! Förra veckan kändes det nämligen alldeles hopplöst att få honom att trampa under sig ordentligt med båda bakbenen samtidigt...

Sedan fick vi göra samma sak i tölt. "Nu har Feykir bra takt - UTAN boots - det gillar vi! sa Sylvia. Ganska snart fick vi sedan gå över till det som var dagens huvuduppgift: att trava utan stigbyglar! Sist fick vi göra det en kort stund på slutet, men nu skulle det bli allvar... Vi fick göra halt mitt på kortsidan, starta traven med eftergift, trava till mitten av kortsidan, ny halt... o s v. Sedan fick vi byta ut halten på kortsidorna mot en volt. Oj, så nyttigt det här var! Det är så lätt att vi bara "låter hästen trava, istället för att rida trav" som Atli sa. Vi gör allt för att inte störa den i traven när vi istället borde göra tvärt om - störa och störa, för att förbättra traven! På Feykir var nyckeln att sitta bak ordentligt och, om han ville bli hög i nacken, skjuta fram höfterna och driva in hans rumpa mer. Då travade han riktigt bra!

Jag fick göra en hel del volter också, med ledande tygeltag på innern och tydlig ytterskänkel, till dess han slappnade av i sidan och travade ordentligt även på volt. I igångsättningarna till trav har jag väldigt lätt att luta mig framåt och "tappa" sätet - jätteviktigt att istället luta bakåt!

Efter en skrittpaus fick vi trava ännu mer! Nu fick vi istället för halten göra tydliga halvhalter på kortsidorna och sedan svänga in på kvartslinjen och sidföra ut på spåret i trav. Här var det VERKLIGEN viktigt att jag satt bakåt ordentligt, sköt fram höfterna och drev, för att han inte skulle gå över i tölt när jag sidförde. Men efter ett tag fixade vi faktiskt det också!

När vi tillslut fick avsluta satt vi av för att skritta av hästarna gående. Vi skrattade åt att vi var så trötta i benen att det kändes som att hästen satt kvar mellan dem fastän vi stod på backen... Det är verkligen hur jobbigt som helst att rida utan stigbyglar!!! Men det var nog klokt att sitta av direkt - våra ben behövde definitivt "avskrittning" minst lika mycket som hästarna!

Ååååh, vad det här är looooligt!!! Jag längtar redan till lektionen nästa vecka!!!






Så här såg det ut vid färjeläget när jag åkte hemåt igen kl 19.30. Det är bra att åka färja, för när jag väntar vid färjeläget kommer jag ihåg att stretcha ordentligt!

Inga kommentarer: