söndag 14 september 2008

Galopp i skogen - looooligt!!!

Idag vågade man sig äntligen ut och rida i skogen igen för jaktlaget hade meddelat att de skulle jaga på annat håll! Jag bestämde mig för att ta chansen att ge Feykir ett rejält konditionspass med mycket galopp.

När vi skrittade iväg började jag nästan genast aktivera hans bakben genom att sidföra - något eller några steg åt höger, något steg tillbaka till vänster, o s v. När han var duktig och snabbt svarade på mina hjälper fick han skritta rakt fram några meter som belöning innan det blev mer sidförande.

Övergick till tölt och använde istället tempoväxlingar för att aktivera bakbenen: några steg snabbare tempo, sedan bromsa upp med sätet och rida några steg långsammare och så öka tempot igen några steg... Snart töltade han på riktigt trevligt - så att "blackådecker" ekade längs bilvägen! Ångrade nästan att jag bestämt mig för att fokusera på galoppen idag - när han töltade så här trevligt var det frestande att fortsätta med det istället... men det gällde att passa på när vi kunde nyttja skogen. Dessutom är jag fortfarande förkyld... (i morgon är det 14:e dagen!!!) så jag ville ha ett ridpss som var så ansträngade som möjligt för Feykir men samtidigt så lätt som möjligt för mig. Alltså var det även av den anledningen mer lämpligt med galoppintervaller än med töltträning!

Red till lilla galoppbacken och galopperade upp sex vändor. Feykir verkar tycka det är riktigt roligt - han laddar på uppför med spetsade öron varje gång, trots att han flåsar rejält när vi sedan tar paus överst i backen. Vi fick till mycket trevliga galoppfattningar varje gång också - ur relativt samlad trav. Enda nackdelen med den här backen är att den börjar med en tvär högerkurva, så man kan bara rida den i höger galopp.... Efter sjätte omgången fortsatte jag därför inåt skogen för att få rida vänster galopp också. Hann göra några riktigt usla galoppfattningar, innan jag insåg att jag låtit honom bli för lång och dessutom försökte fatta galopp ur slängtrav. Skärpning Anna! Samlade ihop hästen och gjorde nya fattningar ur mer samlad trav - och nu kunde jag ge mig själv godkänt!

Efter en skrittpaus i blåbärsriset vände jag hemåt igen. Nu sluttade stigen lätt utför nästan hela tiden - och då brukar vi ha svårt att hålla någon vettig gångart... Men jag använde mig av tipset från ridlektionen i onsdags och red bara korta intervaller trav. När han aldrig hann få upp tempot för mycket höll han gångarten utan att gå över i passtakt. Dessutom vågade jag nu sitta bakåt i övergången till trav - och då fick han med bakbenen på ett helt annat sätt, vilket förståss förbättrade hans balans. I onsdags visade det ju sig att han t o m kan trava när jag sitter på honom utan stigbyglar -så då finns det ju ingen anledning att lätta sätet i övergången!

Nere på bilvägen igen fortsatte travträningen - med inspiration från i onsdags. Samlade ihop traven ytterligare och försökte rida relativt långsamt tempo och sidföra. När jag lade till sidförande skänkel försökte han först komma undan genom att bara öka tempot. Men nu visste jag ju att han kunde, så jag bromsade upp ordentligt och lade till skänkeln igen - och sedan red vi skänkelvikningar i trav fram och tillbaka över vägen! DUKTIG kille!!!

Satt av och gick sista biten hem, för att belöna min duktiga häst! Han var rejält svettig och det var ju bra eftersom målet f f a varit att ge honom ett rejält konditionspass. När han fått sitt kraftfoder lunchfodrade jag hästarna - och fick hjälp av Sómis medryttare med kompis.

När det var dags att åka hemåt hade jag egentligen mest lust att hämta in Feykir från hagen igen för att rida mer - för det är ju så roligt!!! Under det ca 1,5 år som Feykir hade problem uppe i korset och därför absolut inte ville trampa under sig bak, vande jag mig vid att rida honom i en alldeles för lång form. Och sedan blev jag kvar i det, trots att problemen i korset var borta. Den sista tiden, när jag börjat samla ihop honom igen, är det så mycket som börjat falla på plats! Samlingen har verkligen varit nyckeln i alla gångarterna! Nu har vi verkligen mycket att jobba med i vinter - och till våren hoppas jag att han hunnit bygga upp styrka så att han kan bära sig på ett helt annat sätt!

I morgon ska vi faktiskt rida lektion! Jag kommer att vara bortrest två veckor i oktober och missar då några lektioner. En av dem har jag valt att rida igen i morgon. Det känns som bra uppladdning inför tävlingen nästa helg att rida två lektioner samma vecka!

Inga kommentarer: