måndag 8 september 2008

"Det svagare könet"...

När jag läste på Handelshögskolan i Umeå hade jag tillfälle att gå på en föreläsning med Percy Barnevik, då vd för hela ABB-koncernen och en starkt lysande komet på den svenska "manegement-himlen" (han har bl a fått sju hedersdoktorat i USA, Storbritannien och Sverige). Jag minns att har gjorde ett både karismatiskt och mycket kunnigt intryck. När han för ett antal år sedan gick i pension från ABB fick framgångssagan dock en bitter eftersmak av ett omdiskuterat pensionsavtal...



Sedan dess har det varit ganska tyst om honom, men nu läste jag en intressant artikel om hans nya engagemang - i biståndsorganisationen "Hand in Hand international". En organisation som propagerar för investeringar och hjälp till självhjälp istället för bistånd. Man ger mikrolån till kvinnor, ger tidigare barnarbetare chans att gå i skola istället, driver läkarmottagningar och stöder demokratiutveckling och miljösatsningar, bl a i den indiska delstaten Tamil Nadu.



Han berättar också om hur engagemanget i Hand in Hand har påverkat hans egna värderingar. "Kvinnorna gör 80 procent av allt arbete i byarna i Tamil Nadu, trots att de utgör mindre än hälften av befolkningen. I Indien är det de kastlösa kvinnorna som gör det tyngsta jobbet. Tre män kan lyfta en bricka med tegelstenar - som en kvinna sedan bär på huvudet. När jag ser det kan jag som man reflektera över hur kvinnor behandlas och hur jag själv förhåller mig till de kvinnor jag mött och möter", säger Percy Barnevik.

Inga kommentarer: