lördag 9 augusti 2008

SÅ smal och snygg!!!


Jo, det är Feykir det handlar om! När jag släppte ut honom i hagen igen efter dagens ridtur tyckte jag att han såg så smal och snygg ut! (Dessutom extra svart eftersom han var blöt i pälsen där jag svampat av honom.) Kunde inte låta bli att gå och hämta mitt viktmåttband för att kontrollera om jag bara såg det jag ville se, eller....?

Förra vintern hade han ju blivit jättetjock - men under förra sommaren lyckades jag "rida ner" honom till 380 kg. Hade förståss tänkt att han skulle gå ner ännu mer, men istället gick han upp igen i vintras. (Fri tillgång på hö i januari kan vara förödande för en häst som har lätt att lägga på sig - och som dessutom är högst i rang så att han får äta precis hur mycket han vill!) Under våren och försommaren jobbade jag för att bli av med alla extra kilon och på försommaren var han i alla fall tillbaka på 380 kg.

Och idag efter ytterligare ett antal veckors intensiv ridning - visade måttbandet 366 kg!!! Enligt Ia och Dennis hemsida så är normalvikten för en islandshäst 350 kg +/- 10 kg. Alltså skulle Feykir nästan ha kommit ner till normalvikten nu!!! (Nu mätade jag ju efter ridturen - då magmusklerna aktiverats - men det är så jag gjort hela tiden för att det ska vara jämförbart. Före ridturen skulle det nog visa några kg till.) Det är inte riktigt så att jag vill tro att det stämmer... jag får mäta igen när jag ridit i morgon! Men stämmer det så får jag väl snart börja ge honom lite kraftfoder igen, han har fått vara helt utan sedan de började gå på bete. Men näringsinnehållet i gräset minskar ju succesivt framöver också.

Ja, nu gick jag ju händelserna i förväg, för jag var så exalterad över min smala snygga häst! Men jag har ju en ridtur att berätta om också. Frågar ni Feykir så var den i princip bortkastad dock... han var nämligen tvungen att TRAVA nästan hela tiden!!! Enligt honom är trav en helt onödig gångart, möjligen med undantag för några steg innan man fattar galopp. (Fast det kan han ju lika gärna göra från skritt...) Han försökte påminna mig om vad som gällde genom att själv göra galoppfattningar då och då - men till hans stora besvikelse korrigerade jag varje gång... (Jo, lite fick han galoppera, men det var intervaller i lilla galoppbacken.)

Dessutom försökte jag göra som Atli sa på senaste kursen - verkligen inverka på hästen även i trav. "Ofta sitter man passiv och är rädd att störa hästen i traven - men störa är precis vad man ska göra!" sa han. Så det gjorde jag. Och tillslut kunde vi rida serpentiner längs vägen i trav resp rida vänsterställt utan att hamna nere i vänstra diket! Feykir blev rejält svettig och flåsig - för om han ändå måste trava satsar han som om han har Solvalla i åtanke!

Inga kommentarer: