lördag 19 juli 2008

Idag har jag träffat Reykur!!!

När vi kom till Örnäs vid 17-tiden hade exemhästarna fått gå in för kvällen. Reykur stod i sin box och sov - tyckte uppenbarligen att det var jätteskönt att slippa insekterna så att han kunde koppla av ordentligt!






Och han var sig lik: "Alla människor är otäcka - till dess motsatsen har bevisats!!!"







Men så började han "fladdra" med mulen (som om han gnäggar, fast vääääldigt tyst)
- det var ju matte som kom!!!



...och älsklingsgodiset (äpplen) hade hon förståss med sig!!!




Även "mormor och morfar" i Umeå samt "kusinerna" i Knivsta hade skickat med äpplen!





Blå kammen var ju också med!

Jag tror att Reykurs djupa misstänksamhet gentemot människor kommer ifrån då han blev märkt i öronen som föl - antagligen hans första närkontakt med de otäcka varelserna på två ben... Märket i ena örat är riktigt djupt, så det gjorde nog extra ont... Extra misstänksam blir han om en människa som närmar sig håller något ganska litet i handen... (Jag gissar att han associerar till märkningskniven.) En sommar i Kiruna t ex skulle en kompis, som kände honom väl, sköta om honom när vi åkte bort. Hon smorde honom varje dag med tjärsalva mot knotten och det gick bra ända till dess hon tog en liten träsmörkniv för att få upp det sista i burken... När hon höll den lilla träkniven i handen fick hon inte komma i närheten av Reykur!!! Han tycker ö h t inte om att man "grejar" runt hans huvud. Med ett undantag - om man kammar honom med blå kammen - då somnar han nästan tillslut!!!





En riktigt fräsch 21-åring tycker jag! Tyvärr har han dock kliat bort en hel del man i sommar...




En av hagarna på Örnäs. Nere vid Örnässjön skymtar Örnäs gård, där Karl XII låg på lit de parade efter sin död.






Tillbaka hos Johans bror i Knivsta satt jag ute på altanen med en kopp te och tittade på de drygt 200 bilderna Johan fotat vid besöket hos Reykur. Några av bilderna har ni fått se ovan och det kommer fler inom kort!







Inga kommentarer: