onsdag 23 juli 2008

Dags för trädgårdsblogg igen!





Tyckte det var dags igen för ett blogginlägg som kunde intressera mamma så jag lånade Johans systemkamera och fotade lite i vår trädgård. Sedan gjorde jag detta blogginlägg och programmerade att det skulle läggas ut automatiskt under veckan vi är på Österlen. Eftersom jag inte kommer att han tillgång till internet där. Något måste ju hända på bloggen ändå - eller hur?! Här har jag fotat i en lite ovanlig vinkel, nerifrån ängen. Med orangeriet i centrum! Det kan väl passa bra att publicera ett sådant här "hemma-inlägg" när man är på resande fot i södra Sverige?!











Acklejor blommar mot ladans vägg.







Utanför orangeriet har vi en fantastisk stor iris som jag fått av mamma. Det är en av mina absoluta favoritblommor alla kategorier!!!

Därför valde jag blå iris och gula rosor i brudbuketten när vi gifte oss.







När vi flyttade in fanns det lite violer i trädgårdslandet. Jag tycker de är så jättesöta så jag har inte haft hjärta att hålla efter dem trots att de sprider sig som ogräs... Så nu har vi detta hav av "Kyrkbyvioler" bakom orangeriet! Och just här passar det ju dessutom mycket bra med smörblommor, även om de är ett ogräs på riktigt, så de har också fått vara kvar! I högra hörnet kan ni föresten skymta det citrusträd som är en självklarhet i ett orangeri!





Fler "Kyrkbyvioler" fast i en annan nyans. Mellan violerna och schersminbusken i bakgrunden växer vår vinranka. Det är en lettisk druva som heter Zilga och klarar minst -35 grader! Fast jag tror den skulle vilja ha mer värme än vi haft hittills i sommar för den har stannat i växten...





Här är en annan favorit: Stjärnflockan, som just har börjat slå ut. En gammal torpväxt - och det passar ju bra här i världsarvet! Det här är den röda varianten, men den finns även med vita blommor. Jag fick en liten vit planta när vi hälsade på Anna och Micke (de som både har fin trädgård, strandtomt och egen brygga) för några helger sedan. Men den är ännu för liten för att blomma.






Jag gillar blå blommor!!! Den här heter Toppklocka, har min botaniskt bevandrade mamma lärt mig. Precis som violerna så fanns den på tomten när vi flyttade hit. Och precis som violerna sprider den sig - därför kallas den även "byaskvaller"- så snart har jag riktigt många!






Här har Kyrkbyviolerna etablerat sig vid källartrappan också - inte kan man ju ta bort så här vackra blommor??!! Fast de hotar snart min kryddodling så jag kanske måste försöka flytta dem...







De här blommorna har vi inte i vår trädgård - men det skulle jag gärna ha! Blommorna satt i en bukett som vi fick av kompisarna som hälsade på oss på midsommarafton - och de är alltså fortfarande så här fina!!! De måste ju vara släkt med prästkrage, så jag gissar att de heter något med ...krage. Mamma, när du sett det här kan du väl mejla mig vad de heter?! För nästa år vill jag plantera sådana här! (De är gulgröna i mitten, jag har faktiskt inte mixtrat med färgerna utan det är ljuset som får det att se ut som en svartvit bild.)








Inga kommentarer: