torsdag 17 juli 2008

Besök på Sveriges soligaste ö!




För att få uppleva lite riktig sommar även detta år åkte vi idag ut till Sveriges soligaste ö: Holmön utanför Umeå. Vi som numera är Lulebor är ju lite borskämda när det gäller skärgård, Norrbottens skärgård är Sveriges tredje största. Utanför Umeå däremot, finns det förutom Holmön och Norrbyskär inte så mycket... Men idag skulle vi alltså se till att njuta av det som i alla fall finns! Redan när vi åkte ut med färjan verkade det mycket lovande - det var så soligt och varmt att vi satt uppe på soldäck under hela överfarten.








Väl på ön mötte min k0llega Kerstin upp med maken Lars och hunden Wilson. Kerstin är uppväxt i Gällivare, men hennes farfar var född på Holmön och sedan hon var liten har hon tillbringat alla somrar där. Fr o m i år har hon äntligen ett eget hus på ön och det var detta som vi nu skulle få se!










Wilson








De skjutsade runt oss på denna relativt stor ö - ca 1,5 mil lång - som nästan omärkligt fortsätter över i nästa ö: Ängesön. En stor del är täckt av skog eller åkrar och ängar (eller lägdor som vi säger i Västerbotten), det är bara bitvis som man ser det karga steniga eller klippiga landskap som man kanske förväntar sig på en skärgårdsö. Det finns ett 50-tal bofasta, skola, matbutik, servicehus, ambulans, två restauranger vandrarhem och båt- och fiskemuséum. Förutom för antalet soltimmar är ön mest känd för sin årliga visfestival.






Berguddens fyr. Vid klart väder kan vi se ljuset både från denna och från Holmögadd från stugan i Granskärsviken.










Fisket har förståss i alla tider varit viktigt på Holmön.



Kerstins hus är från 1900-talets början och fyllt av de gamla möbler som hon fick köpa med av tidigare ägare. Köket är verkligen jättehärligt - med vackra fönster åt tre håll! Det finns både järnspis och vanlig spis. Dessutom hade Kerstin investerat i en jätteläcker ny kyl/frys i bullig 50-talsmodell och den prydde verkligen sin plats! Vi hade med oss rester från måndagens festmiddag och kunde bjuda på lunch innan guidningen runt ön fortsatte.





Utsiken från öns fina Båtmuséum.







När vi träffade på den här utanför båtmuséet blev vi så rädda att vi skyndade oss ner till hamnen för att ta färjan till fastlandet igen! ;- )




Bara tio minuter sedan färjan lagt ut kom beskedet att vi måste vända tillbaka till Holmön för att ta med en ambulanstransport. Det var visst någon som brutit armen... Ca en timme försenade nådde vi tillslut fastlandet igen.

Min lillebror med familj bor inte så långt från färjeläget och de hade så lämpligt bjudit in oss på middag! David, 4 år, underhöll bl a med att naken springa fram och tillbaka genom vattenspridaren. Vi fick erbjudande om att vara med - men det kändes alldeles för kallt.... Brrr!!! Här om dagen hade han velat att pappa Erik också skulle springa i vattenspridaren. "Ta av dig kläderna, pappa!" ropade han. När Erik försökte slingra sig och sa att han måste gå på toaletten fortsatte David: "Du kan kissa i gräset!!!" Som tur var hade Erik dock INTE börjat springa runt naken och kissa i gräset. Det var vi tacksamma för - och antagligen deras grannar också! ;-)

Mycket nöjda med vår dag återvände vi till Granskärsviken och somnade än en gång ovaggade.

Inga kommentarer: