tisdag 17 juni 2008

Den 17:e juni är en viktig dag!!!




Idag är det Islands nationaldag!



Men den här dagen är väldigt viktig av en helt annan anledning också:


Den här dagen för 13 år sedan kom jag hem till Umeå med Reykur - min första egna häst!!!









Den här bilden tog Lena Furberg (hon som ritar Mulle och en massa andra hästserier - men som även är hästfotograf) när Reykur hade varit min häst bara någon vecka. Titta så mörk han var då!!! (Och ursäkta kvaliteten, jag har fotat av en förstoring, för 1995 hade inte ens ett proffs som hon digitalkamera.) Hon fotade honom framifrån, för att dölja att han bara hade max 1 dm tunn man... sommaren innan hade han fått sommarexem och kliat av både manen och svansen...






Lena fotade även denna bild - som skulle vara framsidan på en Min Häst-tidning. Men bilden gallrades till sist bort av förlaget - "för det syns att tjejen inte är 13 år"...








Så här såg sagohästen ut en vårdag 2001 - året efter att vi hade flyttat till Luleå. På 6 år hade han alltså förvandlats från apelkastad med kolsvarta ben och kort ynklig grå man till den vita sagohästen med den lååånga tjocka manen!!! (Jag har faktiskt ibland fått frågan om han varit hingst eller väldigt sent kastrerad just p g a den härliga manen och svansen. Men så såg han verkligen inte ut när jag köpte honom!)













Här är en senare bild: Anna S och Reykur under en kadrilj på Bodens ridklubb.






Alla vill förståss fota en sagohäst! Här är det Norrbottens Kurirens fotograf som förevigar oss i samband med Midurs första isritt ut till ön Gråsjälören i mars 2005.







Oktober 2005: nu har Feykir flyttat hem till oss i Luleå och här är mina tre favoriter på samma bild!









En 19-årig vildhäst... även denna bild tagen i mars 2006 när Reykur bodde i Gäddvik. Det var en av de där dagarna (nästan alltid på våren) som han plötsligt fick för sig att han var vildhäst igen... Att låta en människa komma i närheten var förenligt med livsfara! Fast han visade gärna upp sig på lagom avstånd!










Det här är också mars 2006 - Eva rider Reykur vid Midurs isritt till Gråsjälören.








December 2006: 20-åriga Reykur har flyttat hemifrån och skaffat ett jobb. Och samtidigt ÄNTLIGEN fått den plats i strålkastarljuset som han så väl förtjänar! Här är Reykur i Globen 2006: på temat "Glitter och glamour i 30-talets dekadenta Berlin".









Maj 2008: En 21-årig ynglig tävlar på Örnäs Öppna, och går till A-final både i fyrgång och tölt!








(Sådana här fräscha ynglingar tävlar förståss ungdomsklass!)



Inga kommentarer: