torsdag 22 maj 2008

Tävlingstips från experten!




Om ni förväntar er tips om hur man ska RIDA på tävling - då kan ni sluta läsa genast och leta upp en blogg av någon mer kunnig på området (det finns garanterat hur många som helst!) Men om ni vill ha tips på vad man kan äta och dricka i samband med tävling (eller kurs, eller bara en lång dag i stallet) för att hålla sig mätt, pigg och orka prestera - DÅ har ni kommit rätt! För jag är nämligen en riktig matfanatiker! ;- )



Något som passar väldigt bra att ha med sig på kurs/tävling är den färdiga sushin man kan köpa på många mataffärer och bensinstationer. Eftersom den ska ätas kall så behöver man inte ens tillgång till micro. Däremot skulle jag undvika den om det är riktigt varmt, ifall man inte har en väldigt bra kylväska. Komplettera dessutom din sushi med misosoppa (finns att köpa i små påsar som man bara blandar med varmt vatten ur termos.) Soppan ger värme, gör dig mer mätt samt ger både vätska och salt. På tävling/kurs dricker jag gärna två mugar misosoppa till en portion sushi. MUMS!



Kokta, skalade ägg är också jättebra att ha med! Är det bråttom kan man äta ett ägg bara som det är. Eller också kan man skiva det på en smörgås som genast blir mycket mer mättande. (Jag brukar ha med ett gott, grovt bröd och räkost på tub så är det enkelt att göra mackorna när de ska ätas - jag tycker det smakar godare så.) Många har svårt att äta så mycket på tävling, de är helt enkelt för nervösa. Då är det bättre att äta lite men flera gånger - t ex äta ett kokt ägg först och lite senare en smörgås. På det sättet kan det vara lättare att få i sig den mat man behöver för att orka.








Ett annat bra tips som jag kommit på är det jag kallar "snabb milkshake". Jag blandar proteinpulver med chokladsmak (finns t ex på hälsokostaffärer) med mjölkpulver och 1-2 msk cacao i en halvliters petflaska. När det är dags att dricka den tillsätter jag bara 3 dl riktigt kallt vatten (om man råkar använda en cola light-flaska så fyller man på till precis ovanför ettiketten.) Skaka om - och njut av en jättegod milkshake som tack vare proteinpulvret blir mycket mättande! Om man bara blandar de torra ingredienserna så här kan man förbereda många dagar i förväg. (Är t ex perfekt att ha någon sådan flaska liggande i stallet!) Kallt vatten brukar man ju kunna få tag på nästan överallt. Detta är också ett superalternativ om man känner sig för nervös för att kunna äta - dricka brukar ofta vara lättare.



Ett varmare sätt att få i sig vätska är att köpa nudelsoppa på burk. En riktig basvara i många asiatiska länder, men finns ofta i matbutikerna här också. Tillsätt hett vatten ur termos, vänta tre minuter och ät sedan (i Asien äter de förståss nudlarna med pinnar och dricker buljongen - så brukar jag oftast också göra.) Fast till skillnad mot min milkshake så är detta inte särskilt mättande utan man behöver komplettera med något proteinrikt (varför inte en grillad kycklingklubba?!) för att bli riktigt mätt.




Vill man riktigt festa till det så är det jättegott att göra en fruktsallad att ta med i en tät burk. Jag brukar välja t ex melon som bas för det är "lättskuret" och blir mycket volym på en gång. Sedan kompletterar jag med t ex apelsin, äpple och passionsfrukt. Det sista är viktigast - för en riktigt syrlig, härlig smakbrytning!

Nu när ni läst detta behöver jag inte oroa mig för att ni någon gång ska svälta när ni åker på tävling eller kurs! ;- )

Inga kommentarer: