lördag 5 april 2008

Stor risk för gräsbränder!!!






... i sydöstra Götaland - här behöver vi dock INTE oroa oss för sådant! En dryg dm blöt, tung snö hade kommit under natten (förutom all snö som ligger kvar sedan tidigare). Aprilvädret lever upp till sitt rykte!






Sådana här dagar är det VÄLDIGT skönt att ha fyrhjulsdrift på bilen - för jag fick forcera flera höga plogkanter på väg till stallet - som den här ovan i utfarten från Kantorsvägen - och de sista kilometrarna genom skogen var helt oplogade...








Hästarna verkade vårystra, trots att det snöade, för de busade när jag kom. Feykir var ganska lång ner i hagen, men kom genast när jag ropade! Jag blev så glad att han fick två godisar t o m! Var lite bekymrad över den oplogade vägen nu när Feykir inte längre har snösulor på sig, men så här års brukar snön vara så blöt att den lossnar nästan lika snabbt som den fastnar i hovarna, så att det aldrig hinner bildas några styltor. Som tur var stämde detta - idag i alla fall! Var också lite bekymrad över det faktum att vi riskerade att möta plogbilen... det finns ju INGENSTANS att ta vägen innan de höga plogkanterna har smält undan! Valde därför att rida mot Alviksträsk, för den vägen är det i alla fall mest långa raksträckor så att jag hinner se en ev plogbil på långt håll.








Började ridturen med öppna i skritt för att få honom lång och låg, så han skulle slappna av och monstren i skogen skulle försvinna. Det fanns ett par hjulspår längs vägen och vi höll oss i det för att minimera risken för styltor. Töltade lite i hjulspåret också - fortfarande i öppna. Men ganska snart gick jag över till trav istället och försökte rida öppna med stoora eftergifter på innertygeln. Nu red jag ute i djupsnön, på sidan av hjupspåret, för att han skulle vara mer motiverad att trava än att tölta och det fungerade riktigt bra! Tempot var väl i högsta laget... men han blev mer och mer lösgjord i innersidan! Passade på att galoppera i djupsnön också. Ia sa, när hon hade clinic här för ett år sedan, att galopp på slät mark inte bygger upp hästen alls utan för detta behövs arbete på volt, uppförsbacke eller ett underlag som gör att hästen måste ta i extra. 1 dm tung, blöt snö är definitivt ett sådant underlag!








När vi vände hemåt fick Feykir galoppera igen - och nu var det drag under galoscherna ska jag säga!!! Avslutade med lite trav också, på en sträcka där vi nästan alltid brukar trava och eftersom han var "travprogrammerad" var det lättare att behålla traven trots att vi red öppna.








När vi sedan skrittade tillbaka till stallet fortsatte jag att jobba honom lång, låg och det gick ganska bra. Fast att skritta avslappnat och lång, låg över bäcken där Mariebäckus odjurus ligger och väntar på att få sätta tänderna i en svart islandsvallack, det är definitivt överkurs för Feykir! Detsamma gäller när man närmar sig unghästhagen. Tro det eller ej, men det kan faktiskt finnas unghästar där!!! Lika chockartat för Feykir varje gång det råkar inträffa! (Vilket innebär ganska exakt 365 dagar per år... nej, just det, några månader på sommaren är unghästarna faktiskt på bete. Men om vi säger varje dag, minst nio månader om året så måste vi vara väldigt nära sanningen! Helt fascinerande att han kan bli så uppjagad varje gång han får syn på dem...)






När Feykir ätit sitt kraftfoder samt stått inne en stund extra med fleecetäcket på fick han gå ut i hagen igen innan jag lunchfodrade hästarna. Här ser ni bildbevis på att han faktiskt lät Sillen äta ur samma hög hö idag! Men så har ju faktiskt Sillen varit ett stöd i livet för Feykir under ganska många av mina och Evas ridturer vid det här laget! Det gamla täcket Feykir har på bilden förtjänar föresten ett extra omnämndande. I dessa tider av fleece och high tech-material av goretex-typ så är detta förståss hur stenålders som helst: tåligt, vattenavstötande bävernylon med yllefoder som värmer även om det är blött. Helt suveränt att lägga på en svettig häst innan den går ut i hagen! Tyvärr är det stl 130, så det är i minsta laget för honom, men jag tror inte ens att man kan köpa sådana här "stenålderstäcken" längre så det får duga ändå! (Lite taskigt bara mot mobilkameran att behöva jämföras med bilderna ovan, som Johan tagit med systemkameran... och dessutom en sådan här dag med mulet väder då ljuset är sämre än vanligt...)

Inga kommentarer: