onsdag 16 april 2008

Leran suger!!!

Först några dm nysnö i helgen och sedan flera dagar med 7-8 plusgrader i skuggan har INTE gjort underverk med Mariebäcksvägen direkt... I väntan på att snön ska tina bort i skogen är det vår enda ridväg just nu dessutom... Red 45 min idag, in till Alviksträsk. Vägen var så lerig och mjuk att de många gånger kändes nödvändigt att hålla ett högt tempo för att inte sugas ner och försvinna i bottenlös lera...

Skritt, trav och galopp fungerade ändå, men tölten blev en katastrof! Det kändes som "tjolahopp och alla gångarter på en gång"... Blev först riktigt bedrövad och tänkte att vi definitivt inte har på någon tävlingsbana att göra i vår... men sedan insåg jag att det måste vara i det närmaste omöjligt att tölta i den där hemska, sugande leran. Jag fick väl vara glad att vi inte fastnade - och att vi kom tillbaka till stallet utan tappskor!

Den senaste tidens "avslappningsövningar" under våra ridturer - inspirerade av Ia Lindholm har verkligen varit effektiva! Han är väldigt mycket trevligare att rida - det är inte på långa vägar så mycket monster längs vägkanterna som det varit tidigare! Och idag började han t o m själv söka sig framåt - nedåt och skritta avslappnat från första skrittstegen! De gånger han ändå blir spänd är det mycket lättare att få honom att slappna av igen också!

Innan ridturen borstade jag Feykir lääänge i hagen. Nu släpper han verkligen ordentligt med vinterpäls! Det är lite ironiskt... när han började släppa päls (det måste vara två månader sedan) så tappade han först ganska stora mängder. Jag köpte B-vitamin och började ge honom för att snabba på pälsfällningen ytterligare, men snart stannade den nästan av. I söndags fick han sista "slurken" B-vitamin ur flaskan. Och igår började han fälla päls igen på allvar. Som om han hållit kvar pälsen så länge han fick B-vitamin! "Alla" säger att det snabbar på pälsfällningen - men man skulle nästan kunna tro att det är tvärt om för min häst! Jag hade tänkt köpa en ny flaska B-vitamin men har inte hunnit ännu. Och nu blir jag faktiskt tveksam till att ge honom mer av den varan...

Avslutningsvis dagens litterära citat:

"Det här EU-spektaklet kommer att ta knäcken på oss allihop... snart hittar man inte en enda människa som vågar ta emot en muta!!!"
Ur Mäktiga vänner av Donna Leon (huvudperson är Kommisario Guido Brunetti i Venedig)

Inga kommentarer: