måndag 31 mars 2008

Fyrgångare v s femgångare

Har tänkt tillbaka på Atli-kursen och analyserat lite... I slutet av sista lektionen, när jag fick trava på volter och i serpentiner (med stödjande ytterskänkel och ledande tygeltag) så märkte jag att ju mer lösgjord Feykir blev desto mer kunde han vila i steget i traven. Och då satt jag alltså inte helt stilla och höll andan för att han skulle hålla traven - utan tvärt om, "störde" honom rejält med tydliga, ledande tygeltag. Kanske har vi här även nyckeln till galopp på volt?! Jag ska träna mycket trav framöver och först när det fungerar riktigt, riktigt bra att trava på volt prova övergångar till galopp. Tror ni inte att det går bättre för oss att galoppera på volt då?! (Fast just i galoppen måste jag försöka glömma det där med ledande tygeltag. Har hört av Ia Lindholm att Erik Lette kallar innertygeln för den rena galoppens värsta fiende - och då talar han alltså utifrån hästar med bara tre gångarter!!!)



Oj, vad det är roligt att rida - jag vill rida mer NUUUU!!! Men Feykir förtjänar en vilodag efter kursen så jag får försöka behärska mig till i morgon...



Jag har föresten i så många år varit en stark förespråkare av fyrgångshästar. "Varför krångla till det med en femte gångart när man kan få känna det mäktiga stampet i tölt från en fyrgångshäst?" Men så visade sig fölet jag köpte vara en femgångshäst och det har känts som att en ny värld har öppnat sig när jag succesivt lärt mig rida Feykir. Han hade ju ett tufft utgångsläge, min "lilla svarta" som hela tiden blir jämförd med min "stora kärlek¨ Reykur.... Men jag har nu själv fått uppleva det jag förut bara hört andra beskriva: att femgångshästar har en helt annan mjukhet i kroppen. En Reykur när han är maximalt lösgjord känns ändå som ett järnspett i jämförelse med en lösgjord Feykir! Så numera ser jag stora fördelar med femgångshästar - trots att jag ändå inte rider den femte gångarten. (Vi har visserligen två blågula rosetter från femgångsgrenar, Feykir och jag, men det innebär absolut inte att vi kan det där med pass... Nu har vi lagt "passförsöken" på hyllan t v. Fast om några år kanske vi faktiskt försöker lära oss den där femte gångarten på riktigt?!!)

Inga kommentarer: