torsdag 14 februari 2008

Feykir undersökt och behandlad av ET-Maria

Idag var det äntligen dags att få Feykir undersökt av ET-Maria. Jag var förståss väldigt spänd på att få svaret på om något verkligen är fel eller om jag bara inbillat mig - och nu har jag ju hunnit gå och fundera på det i två veckor. När Maria kom hade Feykir hunnit stå inne i stallet ca 30 minuter. Då var han faktiskt alldeles fuktig i pälsen, även på den klippta halsen! Det är klart, han har väl päls som klarar minst 30 minus och nu är det bara ett par minusgrader ute och flera plusgrader i stallet. Inte så konstigt heller att han svettas så mycket när vi rider om han blir svettig bara av att stå stilla inne!

Jag fick börja med att beskriva hur han fungerat sedan hon behandlade honom sist (i september) samt hur problemen som nu uppstått hade yttrat sig. Sedan började hon sin undersökning. Ganska snabbt kunde hon konstatera att han INTE var OK i korset - det var återigen problem i SI-lederna och det satt på båda sidorna. Det var faktiskt så tydligt att även jag kunde se - när hon tryckte på vissa punkter ramlade han nästan åt sidan! Precis som han gjort när hon undersökte honom första gången i mars förra året. Men när hon undersökte vidare kunde hon konstatera att den här gången hade det inte alls hunnit resultera i problem i musklerna utan han kändes mjuk och fin. "Han är verkligen hur mjuk och smidig som helst, den här hästen!" sa hon.

Efter en grundlig undersökning av hela hästen fick han laserbehandling av korset innan hon började massera. Hon hittade även att han hade ett ömt område framme på bogen, mot höger framben. Först trodde hon att det kunde komma ifrån att han försökt avlasta bakdelen, men spänningarna släppte så oerhört snabbt när hon masserade så det var nog mer troligt något han fått alldeles nyss, t ex i måndags när han blev tvungen att sätta nykomlingen i flocken på plats.

Nu ska jag vänta två dagar med att sitta på honom, sedan några dagar rida lugnare turer utan för mycket samling (ungefär som jag gjort den senaste tiden) innan jag provar att rida på banan igen för att se hur han reagerar på att jobba på volt. Om han börjar protestera igen ska jag inte pressa på utan prova igen nästa dag. Det kan ju vara så att han först protesterar därför att det gjorde ont sist. Men om han fortfarande protesterar när jag rider på banan en tredje gång så behöver han antagliten ytterligare behandling. I så fall kan det även vara idé att kolla hans tänder, tyckte Maria, för när hon masserade honom på högra sidan av huvudet började han tuggade ganska mycket och blev allmänt orolig i munnen. Jag kan ju testa att rida på hackamore några gånger och se hur det fungerar. Det gjorde jag på Reykur när han var stel i högersidan för att utesluta att problemet satt i munnen. I så fall ska jag definitivt börja på ridbanan - om Feykir är på det humöret springer han ju t o m iväg med mig där!

Maria tyckte i alla fall att han svarade väldigt bra på hennes behandling. Även jag kunde ju se att när hon som avslutning tryckte uppe på korset, som hon gjort i början, fick hon inte alls den där "falla omkull"-reaktionen utan han stod helt stilla. Ändå tryckte hon tydligen mycket, mycket hårdare nu. Fast när hon gjorde något där uppe på korset började det knaka så våldsamt att jag blev alldels förskräckt! Men det visade sig som tur var komma från pallen hon stod på - inte från hästen!

Så här med facit i hand är jag jätteglad åt att jag tog ut Maria så här snabbt: jag ringde henne redan efter att han en andra gång protesterat på ridbanan. Man ska helt enkelt lita på sin känsla! Förra året slösade vi bort minst ett halvårs träning på att han gick med skevheter i korset och det misstaget vill jag inte göra om!

Inga kommentarer: