söndag 4 november 2007

"Vägen till framgång med hästen som partner"

Har tidigare skrivit om att när tidningen Islandshästen efterlyste förslag till artiklar och lottade ut Magnus Skúlasons bok bland inskickade bidrag så var jag en av de lyckliga som vann! Lovade då att jag skulle återkomma här med en rapport sedan jag läst boken. Hm... det är väl "bara" nästan ett år sedan... Men här kommer några axplock av sådant som jag själv tycker var extra intressant:

  • Om hästen håller på att hamna på framdelen är det bra att göra halvhalt-skänkelvikning, eller halvhalt och en öppna. Det hjälper hästen att placera benen på ett sådant sätt att den återfår balansen.
  • För att utveckla skritten är det bra att träna öppna och sluta i vatten eller djup snö och att rida skänkelvikning uppför och nerför backar (ej för branta). Även tempoväxlingar i skänkelvikning upp i trav och länga steget snett utåt.
  • Att träna övergångar mellan skritt och tölt är den mest skonsamma vägen att få hästen att jobba rätt i tölten.
  • Vid töltträning: börja rida det tempo som hästen har lättast för och prova sedan att rida lite långsammare resp lite fortare. Hästens uppmärksamhet för hjälperna är A och O för bra tölt.
  • Om hästen har för högt tempo i tölten är det svårt att ta tillbaka igen utan att hästen hamnar på framdelen. Försök att sakta av succesivt, göra halvhalter med levande hand, vara så lätt på tygelhanden som möjlight och behålla framåtenergin i hästen. Det är lite som att befinna sig på hal is - man måste bibehålla balansen.
  • Tränar man galopp med tempoväxlingar och spänst får man ofta en förbättrad trav, pass och tölt.
  • Att rida trav i olika form och tempon på varierande underlag gör hästen mer smidig och rörlig, vilket också automatiskt förbättrar de andra gångarterna. Man har mycket nytta av att trava i mycket ojämn terräng.
  • Galopp och skritt är särskilt viktiga gångarter för att femgångshästarna ska bli jämnstarka och få god kroppskontroll.
  • När man tränar en femgångshäst måste man gå mer på känsla (än när man tränar en fyrgångshäst) för att balansera hästen mellan de olika rörelsemönstren. Det går inte att följa den tekniska regelboken, halvhalta och driva för att få fram flott tölt. Spela på hela registret och känn dig fram till dess du får hästen med dig - lita på känsla och intuition. Detta är en del av den levande ridkulturen på Island som gått i arv i generationer men är inte alltid helt lätt för en europeiskt skolad ryttare.
  • Femgångshästen är själva kronan på verket, urbilden för en äkta islandshäst!

Den näst sista punkten känns tröstande för mig, som verkligen upplever att bytet från fyrgångare till femgångare kastat in mig i en helt ny värld där jag måste lära om på ridningens alla områden. Men den sista punkten säger ju varför jag ska kämpa vidare! (Dessutom tycker jag det är fantastiskt KUL att jag lär mig så mycket nytt hela tiden med Feykir.)

Nu blev i alla fall jag väldigt ridsugen - men det är fortsatt minusgrader och halkigt så ridningen får vänta till dess Feykir fått vinterskor och broddar i morgon.

Inga kommentarer: