onsdag 7 november 2007

Lika kallt som i södra Sverige?!

När jag kom till Mariebäck var det hela 10 minusgrader och dessutom fuktigt. Fy, så kallt det kändes - det är väl så det blir i södra Sverige på vintern?!



Feykir har fått många vilodagar nu - först för att han inte hade vinterskor och sedan p g a skröpplig matte. Idag skulle det bli ett tillfälligt uppehåll i hans "höstlov" - men sedan blir det fler vilodagar. I morgon ska Johan och jag nämligen gå på bio, bl a med Reykur-Eva och se Solstorm. (Fick biobiljetter från Lillhästen när jag köpte MIPS-hjälm i höstas!) Eftersom vi bott i Kiruna och jag gillar Åsa Larssons böcker så mycket ser jag verkligen fram emot den filmen! Huvudpersonen spelas som ni kanske vet av Isabella Scorupco. I samband med inspelningarna förra vintern passade hon på att vara åskådare när islandshästföreningen Nordur ordnade istölt vid Icehotel i Jukkasjärvi! Efter biokvällen blir det fortsatt några lediga dagar för Feykir för då åker Johan och jag till Umeå för att träffa våra föräldrar och syskon.



Feykir blir tyvärr rätt jobbig när han vilat några dagar, ser alldeles för mycket spöken... Idag började det faktiskt direkt jag tagit in honom i stallet. Han brukar stå så snällt när jag borstar och sadlar, men idag börjande han fara runt som ett jehu. Jag trodde att han kanske var kissnödig så jag lät honom gå in i en box, men han fortsatte bara att fara runt och nu såg jag att han visade vitögonen också! Då och då stod han blick stilla och lyssnade - sedan for han runt igen. När jag också lyssnade hörde jag att några hästar busade och for runt i hagen - och deras hovar mot den frusna marken hördes faktiskt väldigt väl. Där hade vi alltså våra "monster"! Feykir fick komma ut på gången igen och jag försökte lugna ner honom genom att klappa och prata, men det var så spännande att han blev tvungen att skita! Det var först när Sylvia kom och tog in ridskolehästarna som han blev lugn igen.








Feykir lyssnar och spanar efter monstren utanför stallet. Som ni ser har han precis "skitit på sig"!






Red på ridbanan 40 minuter. Jobbade väldigt mycket med att flytta bakdelen i skritt, både på volt och rakt spår. Varvade med korta sekvenser tölt på volten och sedan skritt igen. Lite tölt längs spåret också - där jag faktiskt lyckades hålla ner tempor riktigt bra! Han gjorde något försök att dra iväg, men efter ett pet med pisken på bogen blev det tvärstopp (så att jag flög fram på halsen!) Sedan räckte en liten, liten kramning på tygeln för att hålla nere tempot. Avslutade med att jobba ännu mer med skritten. Tycker jag fick riktigt bra koll på högerbogen idag faktiskt! På slutet började han slarva lite... men genom att vinkla ut pisken, som jag höll i vänster hand, fick jag honom åter att ta i ordentligt med vänster bak och då kom högerbogen på plats igen.





Skrev om Magnus Skúlasons bok för några dagar sedan. Tycker den var väldigt inspirerande! Fast det fanns delar som hade motsatt effekt också... T ex när han skriver om att rida skritt: "Du måste lära dig att känna vilket bakben som hästen håller kvar längre i backen och vilket bakben som hästen lyfter lite högre..." När jag läser sådant börjar jag fundera på om man inte skulle satsa på att samla frimärken istället, det måste ju vara mycket enklare!







Bam-Bam är törstig!

Inga kommentarer: