måndag 22 oktober 2007

"Stalltjejerna - hjältar i en kompromisslös värld"

Så säger Lena Forsberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, efter att ha djupstuderat stallmiljöns betydelse för de tjejer som vistas där. "I stallet förväntas de vara handlingskraftiga, vilket de också är. De får en utmärkt ledarskapsutbildning. Troligen följer den här känslan av ledarskap med dem senare i livet." Hon vill gärna fortsätta sin forskning genom att ta reda på vad som händer när stalltjejerna växer upp - var de hamnar i livet.



Mer om hennes forskning kan ni läsa här: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=1814090

och här: http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=73204&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False#tipsa

Här finns hela uppsatsen: http://epubl.ltu.se/1402-1757/2007/43/LTU-LIC-0743-SE.pdf



Jag tycker det här är jätteintressant - och det bekräftar definitivt mina egna uppfattningar. Innan jag fick min reumatiska sjukdom var jag en av relativt många unga, kvinnliga chefer i Handelsbanken. Något som flera av oss hade gemensamt var att vi var hästtjejer och vi diskuterade vid flera tillfällen hur stor betydelse denna bakgrund hade för vår yrkesroll. Att vi inte var ensamma om vår uppfattning styrktes bl a av att tidningen Chef hade en artikel för några år sedan med rubriken: "Allt jag kan om ledarskap har jag lärt mig av min häst."



För att ännu en gång citera forskaren Lena Forsberg: "Det handlar inte om "pyssel". Tjejerna arbetar i stallet...mockar hästdynga, tar han om hästarna... löser de problem som uppkommer...stallet är en riskfylld miljö...det är 600 kilo muskler som ska hanteras...Hästen ska motioneras - det spelar ingen roll om det är 30 grader kallt."



Tänk om våra politiker kunde inse vilken enorm potential det finns i hästtjejerna - då skulle fördelningen av pengar se HELT annorlunda ut!

Den här hästtjejen hade dock hästledigt igår och det blir så även idag. Det mysiga snöandet i lördags morse har ersatts av dimma och ruggigt väder... något min kropp inte verkar gilla... så det blir träning i varmvattenbassängen för mig idag istället. Förhoppningsvis kommer jag igen med nya krafter i morgon!

Inga kommentarer: