lördag 20 oktober 2007

Snö!

Yvonne i stallet lät sko sin häst med vinterskor och broddar igår - och lovade därmed att det skulle snöa idag för det gör det visst alltid dagen efter hon satt på vinterskor. SMHI däremot hade hotat med underkylt regn. Det skulle visa sig att båda hade rätt. När jag åkte hemifrån på förmiddagen var det fortfarande uppehållsväder, men när jag körde av färjan i Avan började snöflingorna dala från himlen. "Mycket trevligare än regn - hoppas det håller i sig!!!" tänkte jag.

Feykir var uppenbarligen välvilligt intställd idag - för han kom faktiskt när jag visslade! Det måste vara minst en vecka sedan sist... men han kanske tycker att han ändå måste uppmuntra mig då och då för mina tappra försök? Det var hårdfruset i backen både utanför stallet och i hagarna - och snön på det gjorde att det blev lite halt. Men jag satsade på ridbanan och den hade ännu inte frusit så underlaget var bra!

Började med att flytta bakdelen från marken och gjorde sedan samma sak i skritt. Hörde hela tiden Atlis röst "Du vill ha snabba reaktioner!!!" Fokuserade sedan på att flytta ut bakdelen på volt, både i skritt och långsam tölt. När Feykir vill dra iväg ut från volten (händer f f a i vänster varv) har jag tyckt det känts naturligt att försöka styra inåt med innertygeln och hålla emot med ytterskänkeln för att korrigera. Men Atli sa att jag måste göra precis tvärt om - d v s fokusera på innerskänkeln och yttertygeln! Det har verkligen känts bakvänt och är VÄLDIGT svårt att få in som automatisk reaktion! Kämpade dock på med detta idag och tillslut lyckades jag! Genom mothållande tygeltag på yttertygeln fick jag "tag" i ytterbogen och genom att flytta ut bakdelen med innerskänkeln fick jag honom att "släppa" i innersidan och behålla volten. Det allra svåraste var ändå att behålla en mjuk innerhand genom allt detta... Men ju bättre jag lyckades desto bättre gick Feykir! (Det gällde också att inte låta honom dra iväg i tempo, för då hade han lättare att "ramla utåt" på volten samtidigt som det var svårare för mig att korrigera honom.)

När jag tänker efter så var ju det här ungerfär det som Ia pratade om på clinicen i Boden i våras! Då fick Sylvia visa en ny övning som Ia nyss lärt sig av Julio Borba, vilken gick ut på att när hästen skjuter ut ytterbogen på volten ska man korrigera det genom att flytta ut bakdelen. Helt enkelt för att man då åtgärdar grundproblemet: att hästen slutat trampa under sig med inner bak. Ytterbogens "flykt" är inte huvudproblemet utan bara ett symptom på detta. Väldigt logiskt när man tänker efter - men oj så svårt i praktiken!

Tyckte att Feykir och jag varit så duktiga när vi fått till den där tölten på volt, så vi bara avslutade ridpasset genom att trava några varv längs spåret. I början väntade han sig hela tiden en galoppfattning på i hörnen, men sedan slappnade han av och travade fint. Jag lyckades dessutom vara tillräckligt skärpt för att INTE låta honom tappa bakdelen och dyka ner i skritten efteråt, utan vi skrittade energiskt några varv innan jag satt av. Det blev ingen lång ridtur idag, men man ska ju sluta när man är på topp!

När jag sedan släppte ut Feykir i hagen igen och lunchfodrade hästarna övergick snöandet i regn - vilken tur jag hade haft med ridvädret! Snö är ju SÅ mycket trevligare än regn!!!

Inga kommentarer: