fredag 12 oktober 2007

Lerig nallebjörn jobbas på volt

Idag blåste det isande vindar i Luleå - det kan verkligen blåsa en hel del i en stad som är omgiven av havsvikar! Som tur var kändes det inte alls lika kallt i Mariebäck - det är ju en bit från kusten. Tyckte ändå hästarna såg ut som nallebjörnar idag när de hade burrat upp pälsen för att hålla värmen. Feykir såg dessutom ut som en mycket lerig nallebjörn och hur mycket jag än borstade verkade han inte bli renare. Allt för mycket vill man ju inte borsta så här års heller - så att man borstar bort pälsens skyddande fettlager. Fick helt enkelt stå ut med att rida en mycket dammig häst!

Tränade på ridbanan och repeterade arbetet på volt från helgens Atli-kurs. Jag ska hela tiden ha fokus på min innerskänkel och Feykirs inre bakben. Han får inte "dyka" ner fram när vi jobbar på volten utan det är den eftergift som kommer av att han trampar under sig mer med inner bak som vi ska sträva efter. Och då krävs det en hel del innerskänkel...

Jag tycker det är lättast att ha spö:t i ytterhanden när vi jobbar på volt, dels för att jag kan ge lättare, mjukare kramningar på innertygeln om jag bara håller i tygeln med den handen. Och dels för att Feykir blir lite stressad av att jag har spöt i innerhanden, så han spänner sig och det är ju inte så bra när man jobbar för lösgjordhet! När han tycker det är för jobbigt att trampa under sig och därför slutar lyssna på innerskänkeln brukar jag dock byta spöhand en kort stund - det brukar räcka för att han plötsligt ska vara väldigt energisk med sitt inre bakben! Om det någon gång inte räcker får jag ta till det "grövre artilleriet" - vilket i Feykirs fall innebär att jag vinklar ut pisken lite så han ser den i ögonvrån. Då händer det saker i "bakkärran" kan jag berätta, så mer behövs faktiskt inte!

Försökte verkligen komma ihåg att rida mycket övergångar skritt-tölt-skritt på volten och inte bara fräsa på runt, runt när jag väl börjat tölta. Jag har så lätt att fastna i tölten - men Atli förklarade hur viktigt det är att hela tiden gå tillbaka till skritten för att "hämta lösgjordheten" därifrån. Dessutom måste jag vara mycket mer aktiv när jag rider tölt, sa han. Vi har verkligen en hel del att jobba på Feykir och jag!

I morgon tror jag dock att vi ska jobba på något helt annat - d v s konditionen. Planerar att rida iväg till galoppbacken och ta den några vändor. Det var så länge sedan sist! Vägen dit blir väldigt blöt och geggig när det regnar och SMHI hotar med regn på söndag, så jag tänkte passa på att rida dit innan dess! Det hade varit så kul att ha Reykur-Eva med sig på detta galopparbete - men hon har nog inte tillgång till någon häst...

Nu hinner jag inte skriva mer - ska få njuta av årets färska Kalixlöjrom -"havets guld". MUMS! (Kunde inte låta bli...!!!)

Inga kommentarer: