lördag 15 september 2007

Något så ovanligt som skritt på lång tygel

Äntligen fick vi rida igen, Feykir och jag, efter sex dagars "repstopp" efter vaccineringen. Fick dessutom trevligt sällskap av Fia och Lukka samt Reykur-Eva som fått låna "Sillen" (Geisli) - exemhästen som Sylvia fick i somras. Det har visat sig vara en mycket trevlig häst som funkar jättebra i verksamheten med ridskola och turer! Idag red vi en runda i skogen på knappt 1,5 timme och där var han verkligen i sitt esse! Trampade på i täten och gick fram precis överallt utan minsta tvekan, trots att han aldrig förut varit där vi red.

Det blev en hel del skritt i ojämn terräng där hästarna verkligen fick lyfta på benen och hålla koll på var de satte hovarna. Jag kunde skritta Feykir på långa tyglar riktigt länge - och det gör jag aldrig i vanliga fall eftersom han bara brukar ha två olika lägen i skritten. Antingen måste han försöka fly från olika monster och då vill jag inte ha för långa tyglar för att jag lätt kunna bromsa. Eller också blir det tvärt om - de de långa tyglarna gör honom alldeles för avslappnad och slarvig så att han börjar snubbla - vi har varit nära att gå omkull i skritt MÅNGA gånger! Men idag hade vi alltså "Sillen" i täten så Feykir överlät monsterspaningarna åt honom (vilket Sillen inte verkade ha en aning om - för han såg inte ett enda). Dessutom hade Feykir inte en chans att somna till eftersom han hela tiden måste hålla koll på var han satte hovarna. Det måste verkligen ha varit ett bra muskelträningspass! Skritt är tydligen den gångart där hästarna använder flest muskler, och i ojämn terräng jobbar de automatiskt rätt med kroppen.

Lite tölt blev det också i slutet av ridturen. Då råkade vi dock rida ifrån Sillen varför Feykir blev tvungen att själv hantera ett farligt dikesmonster...

Efter ridturen blev vi bjudna på fika av Yvonne och KG, som bor i Mariebäck och sköter gården medan Sylvia är i Gällivare och tävlar. Vi fick en delrapport från Gällivare också. Sylvia och Sindri hade fortfarande några grenar kvar, men hittills hade det gått hyfsat. (De skulle ställa upp i femgång, tölt, passlöp samt stilpass.)

Inga kommentarer: