måndag 10 september 2007

FU-stopp, Feykir är en struts och Sylvia tindrar med ögonen!

På LKAB i Kiruna har man "FU-stopp" och på SSAB här i Luleå "Rep-stopp" någon gång per år då ordinarie verksamhet ligger nere (vilket måste kosta MÅNGA miljoner/dag). Till dessa dagar samlar man allt vad underhåll och reparationer heter, för att verksamheten förhoppningsvis ska kunna flyta på till nästa års planerade stopp. Vi har något liknande nu, Feykir och jag, faktiskt! Idag kom nämligen veterinären och vaccinerade honom - så nu ska han vila några dagar. Passade även på att boka in hovslagaren till idag. Ett fullständigt "underhåll" blev det dock inte, då ET:n inte kunde komma förrän nästa vecka.

När jag kommit till Mariebäck och precis bytt om till stallkläder kom hovslagaren - tidigare än vad jag räknat med. Jag fick skynda mig ut i hagen för att hämta Feykir. Vet ni vad han gjorde när man såg mig? Han gick iväg och "gömde" sig bakom ett träd! D v s han ställde sig med huvudet precis bakom trädstammen. Det såg verkligen ut som att han försökte gömma sig - som en struts som sticker huvudet i sanden och inte tänker på att resterande 90 % av kroppen fortfarande syns!!! Tyvärr hade jag bråttom, för att hovslagaren redan kommit, så jag tog aldrig någon bild på "strutsen" bakom trädet... det ångrar jag nu!

Hovslageriet gick väldigt bra - så länge han blev skodd bak. När han ska lyfta frambenen har han däremot lite problem... Hovslagaren ser till att han står bra med bakhovarna för att kunna hålla balansen, men så snart det är dags att lyfta en av framhovarna skyndar sig Feykir att flytta ena bakhoven bakom den andra. I något fall var hovslagaren snabbare - han lyfte fram innan Feykir hann ställa sig fel bak. Men efter en liten stund med lyft framben började Feykir gunga fram och tillbaka, fram och tillbaka för att sedan göra ett litet hopp och flytta bak ena bakhoven. Så att han sedan fick stå och balansera som på en lina... Smart? Inte direkt!

Sylvia kom förbi med tindrande ögon - hon hade ridit pass idag på hästen hon lånat till helgens tävling, då hennes Krummi är halt. Sindri har tidigare tävlats i A-klass i passgrenar och han ÄLSKAR riktigt snabb pass. Det gör Sylvia också - så de är ett perfekt team! Det är några år sedan Sylvia sålde sin femgångshäst och sedan dess har hon tävlat fyrgångare, men nu är hon definitivt sugen på en femgångare ingen. Hade gärna velat se Sylvia och Sindri "in action" i Gällivare - ännu en anledning till att det är synd att jag inte ska tävla! (Klarar dock inte att åka till en tävling bara som åskådare - jag skulle bli så AVUNDSJUK på dem som får vara med!)

Inga kommentarer: