söndag 2 september 2007

Atlikurs - dag 3



Idag skulle alla på kursen rida var sin privatlektion och man fick välja mellan att rida den på ovalbanan i Ersnäs eller på ridbanan i Mariebäck. Jag valde förståss ovalbanan - det är faktiskt första gången jag har möjlighet att få träna på ovalbana med instruktör!






Om vädret var strålande igår, så var det desto sämre idag... Regnskurarna avlöste varandra och naturligtvis regnade det rejält just när jag skulle rida...








Fick börja med att flytta Feykir i sicksack över ridbanan, först i skritt och sedan i tölt: elektrisk högerskänkel kombinerat med samverkande tygeltag åt vänster för att även få med bogen. Och sedan tvärt om för att flytta tillbaka igen. (Tror det kallas "ta med hästen åt sidan" i Atlis bok.) Atli uppmanade mig att ge mycket "större" hjälper när jag ville inverka på Feykir - med resultatet att jag inte behövde inverka lika ofta. "Det är som att du har satt bollen i rullning - då fortsätter den en bit till på egen hand." På det sättet blev det en tydligare belöning när han gjorde rätt genom att det dröjde lite längre innan en ny inverkan kom. Fick jobba så här till dess Feykir var lösgjord.




Nästa steg var att öka kravet på samling. Jag fick skritta "ett steg i taget" med mycket energi och se till att hålla honom på en rak linje. Han vill gärna slänga baken åt sidorna för att försöka komma undan när jag kräver samling. (Atli sa många gånger att: "Du ska fokusera på att kontrollera bakdelen, då kontrollerar du hästen.) Viktigt också med STORA eftergifter på tyglarna så att han inte blir spänd av att samla sig. Från samlad skritt gjorde vi övergång till långsam tölt och flytta sicksack för att behålla lösgjordheten. Även när vi sedan ökade tempot i tölten fick vi jobba på samma sätt med "ta med åt sidan" och stora eftergifter. Efter några övergångar galopp-tölt blev Feykir ännu mjukare i kroppen. Takten kändes riktigt bra på slutet, även när vi hade ett högre tempo! Precis som igår fick vi avsluta ridpasset med att trava något varv "för nu är han tillräckligt lösgjord".




Efteråt frågade jag Atli om hur han tycker att jag ska lägga upp träningen i fortsättningen. Endel säger att man ska försöka rida ungefär lika mycket av alla gångarter, medan andra menar att för att få riktigt bra tölt så måste man rida mycket tölt. Vem ska man egentligen tro på? Atli menade att "du ska lyssna på vad hästen säger åt dig". Steg 1 är enligt honom tölten. Så länge hästen inte är riktigt lösgjord där så är det den man behöver fokusera på. När lösgjordheten kommer i tölten kan man gå vidare med traven. Även i övrigt ska man lyssna på hästen. Om hästen t ex vill springa fort så vet man att den behöver gå i långsamt tempo, om hästen vill gå hög i formen så vet man att den behöver jobbas i låg form, vill hästen bli djup i formen ska man jobba den högre o s v. Följer man detta vet man hela tiden hur man ska förändra träningen när hästen förändras och utvecklas.




Jag var mycket nöjd när jag åkte hemåt igen - för att jag ö h t hade orkat vara med på kursen och dessutom för att den gett så mycket! Dagens hjälte är ändå min älskade Johan, som trots sitt obefintliga hästintresse kom till ovalen och fotade i ösregnet! Om inte det är kärlek så vet inte jag!

Inga kommentarer: