söndag 19 augusti 2007

Jag ska bli RIKTIGT bra på att rida tölt!

Läste nyss en artikel i Ridsport om betydelsen av att sätta upp mål för sin ridning, samt att fokusera på positiva saker och inte på negativa. Inga nyheter, naturligtvis, men så nyttigt att höra då och då! Alltså ska jag sluta tänka: "Jag är så dålig på att rida tölt" utan min målsättning ska hädanefter vara att bli riktigt, riktigt bra på att rida tölt. (Det stod att man gärna kunde sätta upp riktigt långsiktiga mål - på 5 till 10 års sikt eller ännu längre, så jag har ju lite tid på mig!)

Men så ska man förståss sätta upp delmål också: Till att börja med ska jag i fortsättningen RIDA tölt och inte bara "mesåka". Både Feykir och jag är alltid mycket mer svettiga när vi tränat trav och galopp än när vi tränat tölt. Vad kan det bero på tror ni...? Med Reykur var det möjligt att åka tölt - han är en sådan som t o m kan tölta i djupsnö om han är på det humöret. För optimal tölt krävdes förståss ridning även på honom, men det gick riktigt bra att åka tölt också - en olat man lätt kan lägga sig till med kan jag avslöja... Men nu ska det bli andra bullar!

Huvudplanen för dagen hade varit att åka iväg till ovalbanan med Sylvia och Anna M. Men när de red igår konstaterade de att deras hästar snarare behövde en rejäl genomkörare på ridbanan idag än på ovalbanan (det finns tyvärr ingen ridbana vid ovalbanan, så man kan inte jobba hästen på volt där.) När det kom till kritan var det egentligen det Feykir och jag behövde mest också - det är väl snarast mentalt det vore bra att rida lite mer på ovalbana för att avdramatisera det hela lite.

I dag blev därför första dagen i resten av mitt liv: jag RED tölt. Placerade en mental NinaK i mitten av ridbanan och jobbade med tölt på volt runt henne och flyttade ut bakdelen för att få samlingen. Försökte hela tiden höra Ninas röst vråla: "Halvhalt, flytta ut bakdelen, ytterhjälperna, räta upp dig och sitt på rumpan, halvhalt, driv, halvhalt, pisken....!" Även om en mental Nina bara är en barnlek jämfört med den verkliga så jobbade vi så att svetten rann. Kom på att när han vill "rymma iväg" från volten i vänstervarvet är det effektivast att göra en rejäl halvhalt - sedan har jag honom med mig igen. Jag kände verkligen att det blev skillnad på takt och energi i tölten, även om jag inte lyckades få till den där riktigt häftiga känslan som jag varit med om på Nina-kurser. Men, det är ju bra, för då vet jag att det finns ännu mer att jobba fram framöver!

Inga kommentarer: