torsdag 26 juli 2007

Galoppträning

Började jobbet först efter lunch idag, så jag red på morgonen. Var riktigt ambitiös och red på ridbanan, med tunga boots och tränade galopp. Fast först värmde vi upp förståss! När jag skrittade igång honom gjorde vi lite halter. Han var duktig på att stanna för skänklar och säte, men sedan hade han väldigt bråttom iväg igen. För att inte behöva ta honom i munnen använde jag mitt spö och petade lite på bogen - för han har lärt sig att det betyder att han ska göra halt. Då blev det tvärstopp! Fick påminna honom på detta sätt två gånger. Sedan var han vaken! Minska lilla signal med skänklarna fick honom att reagera direkt - vi gjorde halter, flyttade bakdelen m m hur lätt som helst!

Töltade lite också - det ger verkligen effekt på hans tölt att använda boots! Nu var det länge sedan jag tölttränade med dem... Jag hade lite svårt att avbryta töltandet, för det kändes så bra, men han skulle ju orka galoppera också i värmen!

Höger galopp var riktigt häftig idag!!! Men man märker att de stora rörelserna är jättejobbiga för honom för på nolltid börjar han flåsa ordentligt. Varvade trav (där han också har stora, ansträngande rörelser) och galopp ett antal gånger innan han fick hämta andan en stund i skritt. Det behövde föresten jag också - kände hur svetten rann utmed tinningarna...

Vänster galopp är fortfarande svårare - det är nog både balansen och styrkan som inte riktigt finns ännu. Även jag får jobba med med balansen där - när han ökar tempot för att balansera sig har jag lätt att ramla utåt i kurvorna och då förstör jag ju alldeles för honom... Avslutade med några varv trav och sedan lite tölt igen - på en riktigt mjuk och smidig häst - innan vi skrittade av.

Det var en rejält trött häst som kom tillbaka till stallet. När jag tog av utrustningen och fixade med den stod han blick stilla där jag ställt honom, fastän han var lös. Han kanske kan bli som Reykur tillslut ändå?! Honom kunde jag "parkera" i stallgången eller utanför stallet och han stod kvar till dess jag hämtade honom. Eller för den delen i boxen med öppen dörr. Det sistnämnda har jag tränat mycket med Feykir och nu fungerar det faktiskt riktig bra med honom också! Har man en gång haft en häst som uppför sig som en riktig gammaldags engelsk gentleman (vissa kallade honom Sir Reykur) så får man höga krav!

Efter dusch, massage och stretching fick Feykir lite, lite kraftfoder. (Mängden kan snarare beskrivas som en gest än som en utfodring, men han har ju - hm - ganska stor gräsmage...) När han ätit klart var det tydligt att han gärna hade stått kvar i boxen och vilat en stund, där det både var svalare och mindre flugor än ute. Men jag skulle hinna till jobbet så jag var tvungen att gå iväg med honom till hagen direkt, trots att det gav mig lite dåligt samvete...

2 kommentarer:

Ivarochjonna sa...

Hej Anna (och Feykir), alltid lika intressant att läsa eran blogg. Jag följer er varje vecka eftersom Feykir påminner så mycket om Ivar i sitt sätt.

Nu har lille Ivar blivit stel och sned i kroppen av en dålig mun så jag behöver någon som går igenom honom. Skulle du kunna maila lite information om equiterapeuten som du använde till Feykir. Vad heter hon, vart finns hon, vad tar hon för en genomgång, hur går hon tillväga under en behandling och hur får man kontakt med henne?

Ha en fortsatt trevlig sommar!
Jonna och Ivar
fameli@bredband.net

teamannaofeykir sa...

Hej Jonna!

Du är den första som skriver en kommetar i min blogg - KUL!

Jättekul också att höra att du läser den regelbundet!!! När man sitter här vid datorn och skriver har man ju ingen aning om något någonsinn kommer att bli läst...

Mejlar dig info om den suveräna equiterapeuten!

Anna