fredag 15 juni 2007

Mumsig mörk chokladtryffel!

Sista arbetsdagen före semestern - och en riktigt, riktigt intensiv sådan. Jag var helt slut när jag åkte från jobbet, varför jag konstaterade att jag behövde ett riktigt "uppåt-tjack" - d v s rida Feykir!

När jag kom till stallet fick jag först hjälpa Anna M att driva valackflocken tillbaka till sin hage - de hade nämligen fått gå på gräs några timmar. Har förstått att hästarna söderut ätit gräs länge, men här uppe ligger vi lite efter så här års... Å andra sidan ligger vi minst lika mycket efter när det gäller insekterna, vilket är en STOR fördel för alla exemhästar. "Exemsäsongen" är nog minst två månader kortare här uppe än söderut. Håller tummarna för att Reykur klarar sig bra på Örnäs när han nu får så väldigt mycket längre exemsäsong - men de brukar låta exemhästarna stå inne på nätterna när det är mycket insekter så det går säkert bra.

När "killarna" var tillbaka i sin vinterhage var det dags för Hamradis att åka iväg och "idka kärleksliv", så vi lastade henne och lilla fölet. Tanken är att hon ska betäckas på fölbrunsten om två dagar och i år behöver hon inte åka långt - bara de tre milen till Boden där Gandur frá Skjalg tar emot. Han tävlades tidigare av Jamila Berg och syntes också med henne på ryggen i Globen i höstas. Men om ni missade honom då är det inte så konstigt - han stod ju HELT i skuggan av Reykur... ;- ) Förra året åkte Hamradis hela vägen ner till Mökkur, men det var ju praktiskt att det fanns en så fin hingst nära i år!

När Hamradis & Co hade åkt iväg var det ÄNTLIGEN dags för mig och Feykir att rida. Jag tog kardborrebootsen idag - för här skulle galopperas! Vi töltade en bit längs bilvägen, innan vi svängde in på en skogsväg som leder till en jättebra galoppbacke. Backen är inte så brant, men jättelång så hästarna får verkligen ta i. Den funkar perfekt på turridningarna också - för även om hästarna blir upplivade av att galoppera så vill alla stanna när de tillslut når toppen av backen. Sedan kan man rida en liten, slingrig stig tillbaka ner igen. Då har hästarna hämtat sig lagom för en ny galopp. Vi galopperade upp två gånger - så att det blev både vänster och höger galopp. Sedan galopperade vi en massa korta intervaller på hemvägen också. Härligt!

Tillbaka i stallet var Feykir rejält svettig. Det var helt vindstilla och regnet hängde i luften, vilket samverkade till en kraftig invasion av knott. Jag duschade av Feykir för att han inte skulle vara svettig knott-magnet. Passade på att schamponera man och svans med anti-svamp-schampoo, för han har kliat sig lite. "Unghästkliande" som Nina K kallar det. Han blir så läckert svart och blank när han är blöt! När jag sedan släppte ut honom i hagen igen rullade han sig mycket omsorgsfullt på ett riktigt jordigt ställe. Resultatet blev att han såg ut som en mörk chokladtryffel med kakao på - MUMS!

När jag åkte hemåt konstaterade jag knappt mindes att jag jobbat idag och att tröttheten bytts mot härlig energi - min "drog" Feykir funkar verkligen bra!

Inga kommentarer: