torsdag 21 juni 2007

Hundvalp eller drog?

Sommarsolståndet - d v s årets längsta dag. I natt är solen bara under horisonten ca 1 timme här i Luleå så egentligen blir det aldrig natt här uppe nu - bara lite, lite mindre ljust någon timme. Insekterna har kommit igång på allvar och är riktigt ettriga. Har insektsmedel i en sprayflaska och när jag gjorde i ordning Feykir inför ridturen lyckades han få tag i flaskan och tuggade sönder "huvudet" eller vad man nu kallar det... Förklarade för min "hundvalp" att det var VÄLDIGT otaktiskt av honom att förstöra den manick som skulle hjälpa honom att slippa insekterna!

Vilken rolig häst jag har! Blir verkligen "hög" av att rida honom!!! Mer droger än så behöver jag inte! Idag var det töltträning med tunga boots igen, men inte på banan utan längs vägen. Jobbade enligt Atlis-metod med öppna för att han skulle trampa under sig med inner bak, mjukna i sidan, söka sig nedåt och länga överlinjen i tölten.

(När jag läste Atlis bok fick jag lära mig varför man vill att hästen ska sänka huvudet: för att det är så en häst gör naturligt när den slappnar av. En spänd häst däremot, höjer huvudet. Detta kan man använda sig av i ridningen - genom att få hästen att sänka sitt huvud får man den också att slappna av.)

När Feykir blir riktigt mjuk i kroppen i tölten så får jag verkligen jobba med halvhalterna för att han inte ska gå över i trav. Detta är alltså en bra signal: när jag får jobba för att "hålla traven borta" så vet jag att han är riktigt mjuk och avslappnad. Det är främst när vi böjer högersidan detta inträffar. Jobbar vi med öppna för vänster skänkel så kan han bli VÄLDIGT djup i formen utan att ändå närma sig trav - antagligen för att han hela tiden är lite stelare där. Alltså får jag rida honom på lite olika sätt - låta honom bli "hur djup han vill" i formen när vi böjer till vänster för att han förhoppningsvis ska slappna av mer och mer i den sidan. Men när vi böjer i högersidan får jag däremot försöka avpassa så att formen bara blir "halvdjup".

Vände hemåt och tränade tempoväxlingar i tölten. Det är verkligen inte bara Feykir som behöver lära sig att öka tempot - jag behöver lära mig hur jag ska rida honom i ett högre tempo också! T ex hela tiden vara uppmärksam på om han är på väg att bli spänd i vänstersidan, så att jag driver mer med vänster skänkel innan han börjar ta i ojämt bak. Måste läramig när det är läge att vifta lite med pisken också. I rätt läge ökar han tempot, i fel läge börjar han bara studsa och hoppa... Vid nästa tävling borde vi nog anmäla oss i höger varv i tölten, så att vi får rida ökningarna i vänster varv. Har gjort tvärt om tidigare i år, men jag inser att det vore väldigt bra att få böja vänstersidan mellan ökningarna!

Avslutade med lite trav och vänster galopp. Med små, små kramningar på tygeln och mycket vänsterskänkel lyckades jag rida ihop honom hyfsat trots att vi red rakt fram längs vägen. Formen blev inte lika bra som igår när vi gjorde samma sak i höger galopp, men han sökte sig nedåt, slappnade av och trampade under sig bättre och bättre.

De sista månaderna tycker jag att jag skärpt till mig betydligt när jag rider skritt och tölt. Om inte Feykir lyssnar på skänkeln så lägger jag till pisken direkt. Inget skänkelnötande här inte! Men av någon anledning ställer jag inte alls samma krav i trav och galopp... På slutet har jag börjat vara mer "krävande" där också - men jag måste verkligen fokusera på det för att inte ramla tillbaka i gamla vanor. I alla gångarter testar han ibland om han verkligen måste lyssna på skänkeln, även om det innebär något så jobbigt som att trampa under sig med vänster bak. I trav och galopp har jag fortfarande alldeles för lätt att bortse från detta och fortsätta som om inget har hänt.... Skärpning behövs alltså!

Oj, så mycket vi har att träna på!!! Men det är ju det som är så roligt också!

Feykir fick massage och stretching efter ridturen. Han gillar verkligen massagen - särskilt på halsen! Ja, stretchingen gillar han förståss också - för då får han godis! Fick låna ett "huvud" till en sprayflaska av en kompis (vars häst inte varit dum nog att bita sönder den) så att jag kunde "marinera" Feykir med insektsmedel innan han gick ut i hagen igen. Ännu går de bara på gräs några timmar/dygn. Det är bra för Feykirs del - han har mage så det räcker ändå!

Inga kommentarer: