onsdag 2 maj 2007

Det blir tävling i helgen i alla fall!

Ringde Sylvia på morgonen och fick höra att hon tyckte att det fungerat betydligt bättre med Feykir när hon tränade honom igår. Han hade uppenbarligen mått bra av att träna galopp med Anna M, för nu kunde han galoppera på volt i höger varv riktigt bra. Och i vänster varv klarade han att hålla galoppen i princip ett varv - han klarade tre hörn av fyra. I tölten gick det mycket bättre också - han protesterade inte alls lika mycket. Så nu tyckte Sylvia det var dags för mig att rida igen.

Jag berättade att jag ställt in mig på att INTE tävla i helgen - men det tyckte hon visst att jag ska göra. "Bara du ser till att rida rätt varv!" Det blir alltså att snabbt ställa om sig för tävling igen! Inför kvällens ridning har jag fått order om att verkligen aktivera honom varje sekund; ändra tempo, flytta, böja o s v HELA TIDEN. Han ska inte få en chans att börja fundera på dumheter. Hm... låter inte så enkelt...

Har ringt en equieterapeut med goda referenser och hon ska komma onsdag nästa vecka för att gå igenom Feykir. Det är både med anledning av hans vilda protester den senaste tiden (fast sådana perioder har han haft förr också) samt att hovslagaren vid senaste skoningen såg att höger bakhov blivit mindre än de andra.

Åkte till stallet efter jobbet och till att börja med höll jag inte på att hitta min häst i hagen! Det fanns visserligen en häst som vagt påminde om Feykir, fast den hade mycket mindre mage… Fel färg var det också! På framdelen, där han varit klippt, hade massor av svart, blank sommarpäls växt ut istället för det ljusa ”underullen” och på resten av kroppen hade han tappat massor av de grövre, mörkare överhåren så att det var nästan bara ljus ”underull” kvar. Han hade redan gått ner endel i vikt de senaste veckorna, men nu när Sylvia ridit honom så många dagar hade det verkligen hänt mycket! Tänk att pälsen hunnit ändras så drastiskt också på bara en vecka!

När jag sedan började rida på banan kände jag inte heller igen honom. Han skrittade på så energiskt och så snart jag gjorde halt (enl CR!!!) skyndade han sig att flytta undan bakdelen åt höger – d v s det som han försökt övertyga mig om att han ABSOLUT inte kan! Red kors och tvärs i skritt och flyttade bakdelen omväxlande höger och vänster. Sedan var det dags för tölt. Försökte verkligen vara riktigt aktiv. När jag vill ha mer energi vinklar jag bara ut pisken – då gör han oftast ett skutt framåt – och sedan en tydlig halvhalt. Sylvia har sagt att jag måste göra detta OFTA och det försökte jag verkligen. Visst var det några protester i början – han försökte slänga framdelen utåt och började viksla. Men jag bara drev på mer och då slutade han väldigt snabbt. Provade trava och det gick bra längs långsidorna. När vi närmade oss kurvan ville han galoppera men jag kom på att om jag INTE tog i tuglarna utan bara bromsade med rösten så travade han på lugnt och avslappnat.

Sedan var det äntligen dags att testa galopp och i höger varv kändes det jättebra!!! Lite av den runda, fina galoppen han hade innan han ”blev femgångshäst” hade kommit tillbaka! Jag kunde ställa honom inåt och driva in inner bak i kurvorna. DUKTIG kille!!! I vänster varv var det förståss svårare. Lyckades dock för första gången på evigheter hålla vänstergaloppen förbi grinden – där brukar det alltid bli korsgalopp. Vi pustade en stund och sedan avslutade vi med mer tölt. Tycker det gick över förväntan att aktivera honom – fast han kändes lite spänd i nacken. Sylvia hade kommit in för att rida en häst som hon anmält till lätt klass. ”Ställ lite höger-vänster hela tiden” sa hon och när jag gjorde så blev han direkt mycket mjukare!

När jag åkte hem var det med en HELT annan känsla och inställning än de senaste dagarna! Inte hade jag trott att det skulle kännas så här bra att rida Feykir! Sylvia har verkligen gjort underverk – inte bara med hans figur! Nu får jag se till att memorera tävlingsprogrammet. (Med Reykur red jag alltid FIPO-klass med fri gångartsföljd och lade då skritten efter galoppen istället för före, som man måste göra i lätt klass.)

Inga kommentarer: