fredag 25 maj 2007

Död och elände...

Några kompisar har fått tre föl i vår - ett var dödfött och de andra två dog strax efter födseln... Orsaken var ett herpesvirus s k virusabort. Så tragiskt! Tänk att ha gått och väntat på fölen så länge och när de äntligen föds så dör de! Nu är deras stall isolerat i fyra veckor, för viruset är tydligen mycket smittsamt. Hoppas bara att det inte redan spridit sig till Mariebäck - Sylvia har ett sto som väntar ett föl efter Mökkur. Stoet heter Hamradis, ska föla i juli men är redan så tjock att man tror hon ska spricka!


Vi har tre halta hästar i stallet nu också... Två av stona som fölade förra sommaren är nu halta. En är halt på tre ben! Hon är en sådan häst som verkar kunna leva på luft, så hon hann bli rejält överviktig innan fölen avskildes och hon fick börja gå på diet. Antagligen är väl vikten en del av orsaken i alla fall, eftersom det förståss blir en stor belastning på benen.


Det andra stoet hade varit halt och fått otaliga behandlingar drygt ett år innan hon betäcktes. När hon tillslut var symptomfri bestämdes att hon skulle få gå med föl för att få en extra lång viloperiod "för säkerhets skull". När hon skulle börja sättas igång igen märkte hennes ägare att något inte verkade riktigt OK. En ny koll på klinik gjordes och den nya diagnosen blev att hon har fång. En lindrig fång, men som hon har haft riktigt, riktigt länge trodde veterinären. Röntgen visade en viss hovbensrotation. Hon skulle alltså ha kunnat ha fång hela tiden utan att man upptäckt det vid något av alla klinikbesök...


Den tredje halta hästen är en av Sylvias ridskolehästar, som verkar vara särdeles arbetsskygg för nu har hon sett till att hon varit halt i över 1,5 år! Först var ett gaffelben av. När det hade läkt blev det en ny, lååång konvalecens p g a en hovbensfraktur. Nu hade hon precis satts igång igen när blir hon sparkad i hagen.





Jag får vara glad över att det enda som verkar ha drabbat Feykir hittills är en skevhet i korsbensleden! Nu på tisdag kommer equiterapeuten för en ny behandling. Hon sa förra gången att om han inte skulle vara bättre då skulle veterinär kopplas in. Men han är ju definitivt så mycket bättre! Eller... inbillar jag mig bara...??? Nej, nu känner jag att jag blir alldeles nojjig - måste tänka på något annat än skadade hästar ett tag! (Dessutom är det faktiskt ca 30 hästar i Mariebäck nu - så rent statistiskt ska det väl vara några som inte är helt OK. )



TÄVLING måste jag ju tänka på! Det är sista anmälningsdag till Gällivaretävlingen idag och jag hade bestämt att jag skulle åka om jag fick sällskap och någon att dela körningen upp med. Hade en kompis på gång - men hon har nu bestämt sig för att stanna hemma. Föreslog då att Reykur-Eva skulle följa med. Det skulle garantera en riktigt rolig helg! Och skulle hon ändå åka med upp kunde hon ju tävla också - på Gabriel som nyligen tävlingsdebuterade 18 år ung! Eva måste dock ev jobba - och kan inte få besked om det förrän på måndag. Jag bestämde mig för att vänta med en ev anmälan till dess jag vet hur Eva gör - om hon följer med får jag efteranmäla i så fall.


Väntar föresten med spänning på mina nya boots från Lillhästen! Fick kolli-id:t på mejlen och kunde under första dygnet följa hur paketet förflyttade sig från Stav, via olika stationer till Ånge dit det anlände kl 03 på torsdag morgon. Sedan kom inga nya rapporter på över ett dygn! (Johan berättade att så brukar det vara - han har köpt kameratillbehör många gånger via nätet och det verkar som att Posten slutar uppdatera när paketen kommit till Ånge. Tror de att Sverige slutar där??!!) I morse kom så ny rapport, att paketet ankommit till Luleå och att avi skickats ut till mottagaren, d v s mig. Ingen avi kom dock med posten (fick inte någon post alls idag) och när jag, utrustad med kolli-id:t vid 17-tiden besökte butiken där vi hämtar våra postpaket så hade det inte kommit fram dit. De sa att många paket är försenade p g a flygstrejken, men enligt Postens hemsida så har ju mitt paket åkt tåg! Nåja, det blir ju ingen tävling i helgen så det är ju inte längre någon jättepanik med dessa boots.

Inga kommentarer: